Queer film u Zlatnim vratima

Kao uvod u izložbu Traganja koja se otvara 2. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici, te kao dopuna pride weeku u Splitu, queerANarchive, Teserakt i Cenzura plus organiziraju projekcije filmova LGBTIQ tematike u kinoteci Zlatna vrata, u ponedjeljak, 30. lipnja.

Program:

19 sati
I AM GAY AND MUSLIM (Nizozemska, 2012.) 54 min
r. Chris Belloni
jezik: engleski
titlovi: engleski, hrvatski



Fokus filma I am Gay and Muslim su LGBT prava u islamskom svijetu. Kao intimni dokumentarac film prati određen broj mladih gay osoba u Maroku u njihovom istraživanju religijskih i seksualnih identiteta.

20 sati
ORIENTED (Izrael, 2014.) 81 min
r. Jake Witzenfeld
jezik: arabski, hebrejski i engleski
titlovi: engleski



Film Oriented prati živote tri prijatelja Palestinca koji istražuju svoje nacionalne i seksualne identitete u Tel Avivu za vrijeme izraelsko - palestinskog sukoba 2014. godine. Dok rat bukti oni, odlučni u naumu da potaknu promjene, osnivaju grupu Qambuta koja ne-nasilnim i kulturnim akcijama potiče rodnu i nacionalnu ravnopravnost. Ako njihov rad i neće promijeniti svijet, pomoći će im da se nose s frustracijama.

Filmske projekcije dio su partnerskog projekta Splitski forum koji organizira queerANarchive, Teserakt i Cenzura plus. Splitski forum dio je projekta "Unaprjeđenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama", financijski podržan u okviru Programa "Demokratizacija i ljudska prava", Financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškim financijskim mehanizmom, koji u Hrvatskoj provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, projekt je CENZURE PLUS, Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda iz Splita, koji provodi u partnerstvu s Udrugom Srma, Udrugom Sunce i Udrugom Solinjani.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova, a programski podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Split.

Primjedbe

Popularni postovi