Fotke sa qRADIONICA



Program kolektiva queerANarchive qRADIONICE održao se u periodu od 25. do 29. svibnja 2016. godine u sklopu formata Splitski forum koji je organiziran u partnerstvu s udrugama Cenzura Plus, Teserakt, Queerr Sport Split i Flomaster. Program je obuhvatio radionice sitotiska, skejta, kukičanja i balota.  Radionice su se odvijale u stakleniku Doma mladih te na platou ispred Doma mladih, sve paralelno od 25. do 28. svibnja 2016., a završno događanje je organizirano u parku Zvončac,u nedjelju 29. svibnja 2016. godine.  Sudionici na radionicama su upoznati s vještinama sitotiska, kučičanja, skejtanja i balota, a naglasak je bio kako kroz te vještine poslati snažnu angažiranu poruku.


Radionicu sitotiska vodila je mlada povijesničarka umjetnosti i grafičarka Maja Marković iz Beograda s prebivalištem u Zagrebu koja se u svom radu, prvenstveno kroz suradnje s Prostor rodne i medijske kulture K-zona, bavi feminističkim i queer perspektivama kulturnog djelovanja. Kroz radionicu sudionici su prošli kroz izradu motiva za sito, pripremu samog sita te otiskivanje motiva na odjevne predmete, prvenstveno torbe. Kroz nastale motive, te njihovu distribuciju u javnom prostoru putem torba, cilj je bio ukazati široj javnosti na neke od problema s kojima se susreću sudionici radionice.


Helena Janečić, samostalna je umjetnica iz Osijeka s prebivalištem u Zagrebu koja se u svojim radovima prvenstveno bavi problematikom lezbijki u društvu. U sklopu qRADIONICA predstavila je projekt koji radi s Anom Opačić te koji problematizira pozicije moći u odnosu na pristup javnom prostoru upravo kroz poziciju umjetnica/skejterica. Zajedno s sudionicama splitskog programa Helena Janečić je skejtala na platou Doma mladih, potaknula mlade djevojke na skejtanje, približila im skejt kao alat za propitivanje pozicija moći u društvu te ih potakla na razmišljanje o novim formatima aktivističke umjetnosti.


Kroz radionicu kukičanja u organizacji Queer Sport Splita sudionicima je približen projekt 1000 zastavica podrške te osnove tehnike kukičanja. 1000 zastavica podrške kolektivni je projekt koji ima za cilj izraditi 1000 zastavica koje će, kao vizualni ekvivalent zvižduka na protestima, pomoći u skretanju pažnje na relevantne društvene probleme. Prvih dvjestotinjak zastavica tako je završilo na protestu podrške reformi školstva u Splitu.



Završni format qRADIONICA realiziran je u suradnji s udrugom Flomasteri te se odvijao na balotištu parka Zvončac. Tom prilikom organiziran je turnir u balotama za cure i predstavljeni su rezultati prethodnih radionicama široj publici koja je osim zainteresirane lokalne LGBTIQ zajednice i njihovih prijatelja uključila i sve druge građane koji nedjeljom provode slobodno vrijeme u parku.






















Primjedbe

Popularni postovi