qIZLOŽBE - Petar Vranjković: 2002.

U sklopu mjeseca ponosa koji se ove godine u Splitu odvija bez same povorke ponosa kolektiv queerANarchive organizira izložbu fotografija autora Petra Vranjkovića naziva 2002. Naziv izložbe referira se na godinu održavanja prve povorke ponosa u Zagrebu, a fotografije donose portrete LGBTIQ+ osoba evocirajući nadu koja proizlazi iz aktivističkih borbi za ravnopravnost osoba svih seksualnih identiteta i rodnih izričaja.

Izložba se otvara 16. lipnja u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih, a može se razgledati radnim danom od 20 do 22 sata zaključno s 23. lipnja.



Serija fotografija 2002. autorski je projekt umjetnika Petra Vranjkovića u kojem bilježi LGBTIQ+ osobe koje se nalaze u svom sigurnom prostoru. Seriju čini niz crno-bijelih polaroid fotografija postavljenih na zid. Za prikazane osobe, sigurni prostori važan su koncept jer te prostorne odrednice označavaju granice sigurnosti iskazivanja njihovih seksualnih i rodnih identiteta koji se u tim prostorima ne podvrgavaju osudama ili porugama, nego se potpuno prihvaćaju i ne propituju. Hvatajući tako poznanike, prijatelje ili prolaznike objektivom u javnim ili privatnim prostorima, umjetnik ulazi u intimni razgovor s osobama koje ga vode kroz svoju životnu priču i otkrivaju mu svoje rodne i seksualne identitete, dajući tako umjetniku pristup fragmentu njihovog života kojeg u trenutku ovjekovječuje fotografijom.

Dozvolivši umjetniku da fotografijom progovori o njihovoj priči kao LGBTIQ+ osobama u Hrvatskoj, fotografija postaje medij kojem se bilježe emocionalne razmjene umjetnika i govornika, o međusobnom povjerenju, stvaranju sigurnih prostora i širenju osobnih granica sigurnosti LGBTIQ+ osoba koje se više ne manifestiraju samo u jednom specifičnom fizičkom prostoru i vremenu, nego se kroz fotografije i njihovo izlaganje u formatu izložbe transferiraju u druge prostore ili diskurse. Zabilježeni trenuci i priče koje se prenose fotografijom time žive van određenog vremena i prostora te postaju dokumentom suvremene povijesti LGBTIQ+ osoba na ovom području koje i dalje pod okriljem anonimnosti svojih imena s oprezom progovaraju o svojoj seksualnosti i rodnoj opredijeljenosti.

Pridjenuvši seriji fotografija ime 2002., umjetnik se referira na godinu održavanja prve povorke ponosa održane u Zagrebu koja je obilježena krvlju i nasiljem prema sudionicima povorke. Želeći godinom ujedno istaknuti i važnost prvih aktivističkih borbi za ravnopravnost osoba svih seksualnih identiteta i rodnih izričaja, Vranjković ovim imenom želi u radu evocirati i snažan osjećaje nade koji je bio prisutan prilikom održavanja povorke jer je ona tijekom godina postala simbolom za bolje sutra svim osobama koje su godinama trpjele bešćutno guranje na margine društva. Iz tog aspekta, i ovaj umjetnikov rad iskaz je nade za sve one čija se seksualnost i rodni identitet obespravljuju.

Petar Vranjković - 2002. (Marko)

Produkcija: queerANarchive

Kustos programa qIZLOŽBE: Tonči Kranjčević Batalić

Tekst: Leopold Rupnik

Lektura teksta: Ana-Marija Francetić

Dizajn: Nikola Križanac

Donatori: Europska unija kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split, Zaklada Kultura nova

Partneri: Platforma Doma mladih, Koalicija udruga mladih

Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture RH i Grad Split.

Primjedbe

Popularni postovi