Tropska groznica - suvremena umjetnička queer kinematografija

U subotu, 13. travnja s početkom u 20 sati u LGBT centru Split gledamo tajlandski film nagrađen od strane žirija u Cannesu 2004. godine.



Ova filmska romansa između prerano isluženog vojnika i seoskog momka konstuirana je u naturalnoj dramaturškoj scenografskoj pozadini prošaranoj folklornim motivima među kojima se ističe opetovano ukazivanje šamanske figure sa sposobnošću mijenjanja morfoloških obilježja. Tropska groznica jedan je od najznačajnijih filmova agilnog tajlandskog postmoderniste Apichatponga Weerasethakula koji je za ovaj uradak 2004. zasluženo osvojio prvu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu. Film ujedno funkcionira i kao reprezentativni produkt suvremene umjetničke queer kinematografije.


subota,13. travnja 20 sati, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8
Apichatpong Weerasethakul — Tropska groznica (Tajland/Francuska/Njemačka/Italija, 2004.)
kolor, tajlandski (engleski titlovi), 114 min

Program Towards a New Queer Cinema poziva se na termin New Queer Cinema koji je 1992. upotrebila američka feministkinja B. Ruby Rich, nezavisna redateljica i profesorica na katedri za digitalne medije i društvenu dokumentaciju sveučilišta Santa Cruz (Kalifornija, SAD). Queer kinematografija temelji se na postulatima LGBTIQ zajednice o odbacivanju heteronormativnosti u čijoj osnovi su raspoznatljivi elementi kompulzivnog seksizma i homofobije, na prethodno provedenoj relativnoj društvenoj razgradnji nukleusnog okvira fenomena obitelji, kao i na brojnim akademskim studijama deriviranim iz feminističkih, postmodernističkih i poststrukturalističkih interpretacija totaliteta razvijenog kulturnog (pod)konteksta nove moderne.

Filmove u programu Towards a New Queer Cinema bira Darko Duilo.

qRUŽOK/ Towards a New Queer Cinema je edukativni program kolektiva queerANarchive koji se realizira u programskoj liniji qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja.

Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program u LGBT centru Split partnerski se provodi kroz platformu LGBT centra Split koju financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi