Nepomirljivo na qružoku u Splitu

Donosimo kratki osvrt na qružok s Linom Gonan koji se održao u utorka, 9. travnja u LGBT centru Split. S Linom smo razgovarali o tome kako je došlo do izdavanja knjige Nepomirljivo - radikalni kvir protiv roda, država i kapitala, o aktivističkom karakteru tekstova koje donosi, antiinkluzivističkim/antiasimilacijskim politikama kvira, te i mogućnostima splitskog pridea. 




Knjiga Nepomirljivo - Radikalni kvir protiv roda, države i kapitala izdana je u prosincu 2018. u izdanju male mamine biblioteke Multimedijalnog instituta u Zagrebu. U uvodnom tekstu stoji da su “autor_ce odabranih tekstova anarho-teroristkinje, aktivisti komunističkih partija, jutjuberice, umjetnici i akademske radnice, a činjenica da je između ostalog riječ o proglasima za prosvjede, manifestima iz fanzina itd. govori nešto o statusu ovakvih pozicija”.

U utorak, 9. travnja, na qružoku u splitskom LGBT centru, u organizaciji kolektiva queerANarchive, gostovala je urednica knjige Lina Gonan, te objasnila kako je ideja o knjizi nastala u okvirima Human Rights Film Festivala i popratnog mu programa Škole neophodnog znanja koji je bio fokusiran na kvir feminizam. Želja im je bila na jednom mjestu ponuditi tekstove koji su, za razliku od većine teorijskih tekstova, bliži aktivističkom djelovanju (koje je između ostalog i područje iz kojeg urednica dolazi), te na čijoj se je liniji moguće, po njenom mišljenju, politizirati na način koji je više emancipirajući za žene i kvir osobe. Tekstovi s blogova, fanzina i proglasa tako se obraćaju i kvir osobama koje nužno ne moraju imati akademsko obrazovanje, koje često zapravo i nemaju pristup takvom obrazovanju.

U razgovoru Lina se tako osvrnula na tekst Rodni nihilizam: Anti-manifest autorice Alyson Escalante, tekst koji je izazvao burne reakcije na netu kad je objavljen, zbog stava autorice da umnožavanje identiteta, zamjenica i boja na lgbtitd zastavi ne ide u korist kvir osobama, stava od kojeg se i sama autorica kasnije odmakla, ali koji je ipak uvršten u knjigu jer reaktualizira ideju ukidanja roda kojom su se ranije bavili neki od teoretičara kvira. Kao i drugi tekstovi ove autorice objavljeni na blogovima ili jutubu, ovaj tekst također upućuje na mjesta prenošenja znanja danas.Internet se tako afirmirao kao mjesto izvora alternativnih znanja koje obrazovni i zdravstveni sistem, kao ni mainsteram mediji, najčešće ne nude kvir osobama.

Knjiga Nepomirljivo donosi niz tekstova starijih autora kao što su Mario Mieli i Guy Hocquenghem koji represiju prema drugačijoj seksualnosti jasno dovode u vezu sa sistemima reprodukcije kapitala, tj. s heteronormativnom reprodukcijom viška vrijednosti. Lina tu ističe i noviji tekst anonimne autorice objavljen pod nazivom Prema insurekcionističkom transfeminizmu koji nasilje prema kvir osobama tumači, ne kao slučajnost ili nesretnu okolnost, već kao konstruktivni element u reprodukciji roda u funkciji kapitala. Autorica poziva na afirmaciju trans tijela ne u funkciji procesa proizvodnje vrijednosti, već u funkciji “širenja anarhije i življenja komunizma”.

U tom smislu tekstovi okupljeni u knjizi Nepomirljivo predstavljaju antiinkluzivističke/antiasimilacijske politike kvira, politike za koje Lina kaže da nedostaju u hrvatskom aktivizmu. Te politike ne idu za tim da “izlaktare koji centimetar više prostora ‘slobode’ u danom društvu”, probleme prepoznaju kao sistemske pa i djelovanje usmjeravaju protiv njega.

Kako se qružok s Linom održao u LGBT centru Split, mjestu planiranja splitskih prajdova, otvorilo se i pitanje što bi prajd u Splitu mogao biti. Kao mogućnost njegova razvoja u smjeru kvira prepoznata je provincijalna pozicija. On se događa daleko od centara moći pa se time njima i direktno ni ne obraća. Time izbjegava zamke i kompromise pravno zagovaračkog aktivizma, te ima potencijal postati mjesto zajedničke borbe protiv sistemskih represija u društvu. Za ozbiljniji razgovor o temi na qružoku su nedostajali ljudi okupljeni oko organizacije samog prajda.

Svima zainteresiranima, besplatni primjerak knjige Nepomirljivo, u izdanju Multimedijalnog instituta iz Zagreba, dostupan je u LGBT centru Split.

Lina Gonan (Pula, 1990.), povjesničarka umjetnosti i filozofkinja. Radi u Multimedijalnom institutu u Zagrebu gdje se bavi feminističkom i kvir teorijom, te vodi marksističko-feministički kružok Fematik u društvenom centru Mama. Objavljivala tekstove na portalima radnickaprava.org, slobodnifilozofski.com, libela.org, muf.com.hr, booksa.hr i časopisu Zarez.

qRUŽOK kao i Towards the New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi