qRUŽOK s gošćom - Lina Gonan

Urednica knjige Nepomirljivo - radikalni kvir protiv roda, država i kapitala Lina Gonan gošća je qRUŽOKa zakazanog za utorak, 9. travnja u LGBT centru Split u 19 sati. S njom ćemo razgovarati o kviru u odnosu na socijalnu reprodukciju i proizvodnju, te o antiinkluzivističkim kvir politikama, temama koje otvaraju tekstovi okupljeni u ovoj knjizi u izdanju Multimedijalnog centra iz Zagreba.



“Dovođenje u vezu rodnih režima s drugim tipovima režima kontrole i pronalaženje njihovog potencijalnog zajedničkog izvora, pa posljedično i spajanje borbe za kvir oslobađanje s feminističkom borbom, borbom protiv rada, protiv države, protiv određenih ‘znanstvenih’ diskursa i u konačnici protiv kapitalizma, je ono po čemu će se ovi tekstovi istaknuti. Ako se uspije pokazati da izvor opresije nije neko metafizičko zlo - nepravedni moćnici koji mrze ‘one drugačije’, već logika kapitala koja ide onkraj osobnog morala, onda nema auto-viktimizacije. U odsustvu samosažaljenja, želja za destrukcijom prožeta je radošću i porivom za otkrivanjem novih užitaka i novih oblika života. Ništa se ne posreduje, reinterpretira, kreativno prisvaja, ni na bilo koji način ne modificira kako bi se izlaktario koji centimetar više prostora ‘slobode’ u danom društvu. Ove autorice ne ruše tabue, one tom kategorijom ni ne barataju.” - prenosimo iz predgovara publikacije Nepomirljivo.

Lina Gonan (Pula, 1990.), povjesničarka umjetnosti i filozofkinja. Radi u Multimedijalnom institutu u Zagrebu gdje se bavi feminističkom i kvir teorijom, te vodi marksističko-feministički kružok Fematik u društvenom centru Mama. Objavljivala tekstove na portalima radnickaprava.org, slobodnifilozofski.com, libela.org, muf.com.hr, booksa.hr i časopisu Zarez.

qRUŽOK kao i Towards the New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi