Nasilje, erotika i hipermaskulinitet

Iznimno ovog puta u nedjelju, 7. travnja, u sklopu programa Towards a New Queer Cinema, programa koji donosi projekcije filmove iz klasičnog perioda razvoja queer kinematografije, gledamo film Querelle Rainera Wernera Fassbindera. Edukativni program održava se LGBT centru Split, s početkom u 20 sati.



nedjelja, 7. travnja 20 sati, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 

Rainer Werner Fassbinder — Querelle (Njemačka/Francuska, 1982.)

kolor, engleski (hrvatski titlovi), 105 min

Francuski mornar Querelle središnji je protagonist istoimenog filma Rainera Wernera Fassbindera, posljednjeg uratka jednog od ključnih protagonista nove njemačke kinematografije. Nakon iskrcaja u luci Brest Querelle počinje mahnito obilaziti neobični lokalni bordel čija je vlasnica neodoljiva Lysiane. Pravila bordela nalažu da mušterija koja pobjedi starog Nonoa, Lysianeinog muža, u igri s kockama, ostvaruje pravo da spava s njegovom ženom. Ekstremni, surovi eksploatacijski ton filma realiziranog na osnovu literarnog predloška Jeana Geneta osigurao je Querelleu status kultnog queer klasika.

Fassbinderovo tumačenje Genetovog romana iz 1947., slaveći gej seksualnost, dekonstruira uspostavljene ideale muževnost, također dovodeći u pitanje i same označitelje koji reproduciraju te ideale.




Program Towards a New Queer Cinema poziva se na termin New Queer Cinema koji je 1992. upotrebila američka feministkinja B. Ruby Rich, nezavisna redateljica i profesorica na katedri za digitalne medije i društvenu dokumentaciju sveučilišta Santa Cruz (Kalifornija, SAD). Queer kinematografija temelji se na postulatima LGBTIQ zajednice o odbacivanju heteronormativnosti u čijoj osnovi su raspoznatljivi elementi kompulzivnog seksizma i homofobije, na prethodno provedenoj relativnoj društvenoj razgradnji nukleusnog okvira fenomena obitelji, kao i na brojnim akademskim studijama deriviranim iz feminističkih, postmodernističkih i poststrukturalističkih interpretacija totaliteta razvijenog kulturnog (pod)konteksta nove moderne.

Filmove u programu Towards a New Queer Cinema bira Darko Duilo.

qRUŽOK/ Towards a New Queer Cinema je edukativni program kolektiva queerANarchive koji se realizira u programskoj liniji qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja.

Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program u LGBT centru Split partnerski se provodi kroz platformu LGBT centra Split koju financijski podržava Zaklada Kultura nova.



Primjedbe

Popularni postovi