Un chant d'amour & Sebastiane

U subotu, 16. ožujka u 20 sati u LGBT centru Split gledju se i pričaju filmovi Un chant d'amour Jeana Geneta i Sebastiane Dereka Jarmana i Paula Humfressa. 






Jean Genet - Un chant d’amour (Francuska, 1950.)

crno-bijeli, nijemi, 25 min

Un chant d`amour (Ljubavni poj), film u režiji kontroverznog francuskog spisatelja i radikalnog političkog gej aktivista Jeana Geneta općeprihvaćeni je queer klasik dramaturški zasnovan na specifičnoj interpretaciji zatvorske dileme i homoerotskoj pasiji starijeg i mlađeg zatvorenika s destruktivnim naznakama pedarastije konstruirane izvan konvencionalno prihvaćene estetske dogradnje s kulturnim ishodištem u noveli Smrt u Veneciji njemačkog književnika Thomasa Manna.




Derek Jarman & Paul Humfress — Sebastiane (Velika Britanija, 1976.)

kolor, latinski (engleski titlovi), 85 min

Odigran na latinskom jeziku s novim kovanicama u tretmanu erotskog slanga prvi dugometražni igrani film Derek Jarmana Sebastian u realizaciji kojeg mu je asistirao tadašnji partner Paul Humfress eksperimentalna je filmska odiseja zasnovana na pretpostavljenom progonu mladog rimljanina Sebastianusa 300. godine nove ere. Sebastianus se nakon izgona iz grada zatiče u pustošiji koju naseljavaju samo muškarci, pohotni praktikanti homoseksualnih odnosa među kojima se kompulzivnošću nameće agresivni centurion. Sebastian je filmski kamen temeljac nove queer kinematografije, a ujedno i prvi arhivirani nepornografski igrani film koji prikazuje muško spolovilo u erekciji.




qRUŽOK/ Towards a New Queer Cinema je edukativni program kolektiva queerANarchive koji se realizira u programskoj liniji qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Rad kolekiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program u LGBT centru Split partnerski se provodi kroz platformu LGBT centra Split koju financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi