Analna utopija

qRUŽOK zakazan za utorak, 12. ožujka u 19 sati bavi se djelom suvremenog filozofa i kustosa Paula B. Preciada. Program se odvija u LGBT centru Split. 




Paul B. Preciado je suvremeni filozof i kustos koji se identificira kao trans muškarac i feminist. Autor je poznat kao kustos dokumente 14 i po knjizi Testo Junkie koju opisuje kao esej o tijelu, gdje kura testosteronom postaje političko i performativno djelo u doba “farmakopornografskog kapitalizma”.

Na qRUŽOKu čitamo njegove tekstove Edip i analna kastracija, te Analna utopija koji nastanak modernog heteroseksualnog muškarca objašnjavaju analnom kastracijom: “Odbacujući spolnu razliku i antropomorfnu logiku lica i genitalija, anus (i njegova krajnja suprotnost - usta) polaže temelje nedjeljive spolne jednakosti.”

S kustoskim radom Paula B. Preciado upoznat ćemo kroz djelo Lorenze Böttner, trans umjetnicom bez ruku koja propituje kategorije invaliditeta erotizirajući svoje tijelo i dajući mu političko značenje.

Nastavljao i s radom na pojmovniku queera koji će biti objavljen kao fanzin.

qRUŽOK kao i Towards a New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi