Rani queer filmovi

U subout, 23. ožujka u sklopu programa Towards a New Queer Cinema, programa koji donosi projekcije filmove iz klasičnog perioda razvoja queer kinematografije, gledamo dva filma iz tridesetih godina proštlog stoljeća. U LGBT centru Split, u 20 sati na programu je film Krv pjesnika Jeana Cocteaua, koji se navodi kao jedan od prvih queer filmova, a u 21 sat Djevojka u uniformi, prvi lezbijski film ikada, Leontine Sagan i Carla Froelicha.




subota, 23. ožujka 20 sati, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8

Jean Cocteau — Le Sang d'un poète (Francuska, 1930.)

crno-bijeli, francuski (engleski titlovi), 51 min

Klasični eksperimentalni film Le Sang d'un poète (Krv pjesnika) francuskog autora Jeana Cocteaua, ujedno je i polazni segment njegove slavne Orfejeve trijogije. Uradak se često ističe i kao prvi značajniji kinematografski iskorak u pravcu razvoja queer kinematografije. Ova priča o potonuću u ludilo mladog umjetnika, pjesnika kojeg je odigrao čileanski glumac Enrique Riveros Fernandez općeprihvaćena je kao najzančajnije filmsko ostvarenje rane filmske avangarde.



subota, 23. ožujka 21 sat, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8

Leontine Sagan & Carl Froelich — Mädchen in Uniform (Njemačka, 1931.)

crno-bijeli, njemački (engleski titlovi), 83 min

Mädchen in Uniform (Djevojka u uniformi) redateljskog dvojca Leontine Sagan i Carla Froelicha jedan je od prvih filmskih pojekata u povijesti kinematogafije koji tumači lezbijski odnos. Osjetljiva djevojka poslana u svećeničku internatsku školu razvija romantičnu privrženost prema jednoj od svojih učiteljica.




Program Towards a New Queer Cinema poziva se na termin New Queer Cinema koji je 1992. upotrebila amarička feministkinja B. Ruby Rich, nezavisna redateljica i profesorica na katedri za digitalne medije i društvenu dokumentaciju sveučilišta Santa Cruz (Kalifornija, SAD). Queer kinematografija temelji se na postulatima LGBTIQ zajednice o odbacivanju heteronormativnosti u čijoj osnovi su raspoznatljivi elementi kompulzivnog seksizma i homofobije, na prethodno provedenoj relativnoj društvenoj razgradnji nukleusnog okvira fenomena obitelji, kao i na brojnim akademskim studijama deriviranim iz feminističkih, postmodernističkih i poststrukturalističkih interpretacija totaliteta razvijenog kulturnog (pod)konteksta nove moderne.

Filmove u programu Towards a New Queer Cinema bira Darko Duilo.




qRUŽOK/ Towards a New Queer Cinema je edukativni program kolektiva queerANarchive koji se realizira u programskoj liniji qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja.

Rad kolekiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program u LGBT centru Split partnerski se provodi kroz platformu LGBT centra Split koju financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi