Homoseksualnost, homofobija i kapitalizam

Čitamo, podcrtavamo, pričamo i pojmovnik spremamo i ovog utorka, 26. ožujka, s početkom u 19 sati u LGBT centru Split. Tema ovog okupljanja je talijanski queer aktivist starog kova Mario Mieli i njegov koncept gej komunizma.



Mario Mieli jedan kontroverzan je i istaknut predstavnik talijanskog gej pokreta sedamdesetih godina. Poznat je po radikalnim teoretskim stavovima i provokativnoj pojavnosti. Knjiga iz koje čitamo odlomke na qRUŽOKu, Elementi gay kritike - Elementi di critica omosessuale, 1977., na engleski prevedenu kao Towards a Gay Communism: Elements of a Homosexual Critique, 2018., razotkriva veze homoseksualnosti, homofobije i kapitalizma. Pozivajući se na Marxa i psihoanalizu autor istinsko oslobađanje homoseksualne želje vidi u oslobađanju seksualnosti ne samo od patrijarhata već i kapitala: “Ako su, dakle, društva tisučljećima potiskivala takozvane ‘perverzne’ komponente Erosa kako bi ih sublimirala u radu, današnji sistem liberalizira ‘perverzije’, ne bi li ih dodatno iskoristio u ekonomskoj sferi i podredio sve erotske sklonosti ciljevima proizvodnje i potrošnje.”





qRUŽOK kao i Towards the New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi