QUEER SPATIALITY - QUEER RAZGLEDNICE

Sada već drugu godinu za redom queerANarchive izdaje queerRAZGLEDNICE. Ovaj put one su rezultat radionice queerFOTOGRAFIJA koja se održala od 24. do 26. svibnja ove godine uz stručno vodstvo Ines Kotarac. 


Razgovori o queer identitetima nezamislivi su bez razmišljanja o tijelu i prostoru. Prostor realizacije identiteta, bilo u svojim simboličkim vrijednostima ili u svojoj prostornoj realnosti, nametnuo se kao centralna tema razmišljanja o identitetima. Preklapanja, bilo kao dvostruke ekspozicije na filmu ili kao naknadna digitalna obrada, nametnula su se kao tehnika kojom se razmišlja o identitetima kroz odnose tijela, često portretne fotografije, i prostora.


Prostori na fotografijama prostori su grada. Sigurni prostori cruising zona, simbolički prostori broda, prepozntljivi prostori gradske jezgre samo su neki od prostora u kojima se formiraju queer identiteti, bilo u skladu ili u konfliktu s njima. Fotografije donose nove odnose tijela i prostora, odnose koji nastaju u pregovaranju queer identitea.


Zato ovdje govorimo o queer prostornosti. Kao takva ona ovisi o tijelu, tijelu koje svoj queer identitet traži kako unutar tako i van sebe, tijelu koje se realizira odnosu na urbano tkivo. Kao takva queer prostornost fluidna je katogorija a queerRAZGLEDNICE hvataju upravo trenutke osviještavanja odnosa tijela i prostora. 


queerRAZGLEDNICE uskoro izlaze iz tiska pa dođite na Pride po svoj primjerak! 








Program queerFOTOGRAFIJA te queerRAZGLEDNICE realiziran je uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Posebne zahvale idu LGBT Centru Split, Ines Kotarac i svim sudionicima i sudionicama programa. 

Primjedbe

Popularni postovi