Pederluk u doba turizma - radionica fanzina

Kroz tjedan dana, od 21. do 25. svibnja u večernjim terminima u prostorima tiskare u garaži Doma mladih te na terenu održat će se radionica fanzina na temu Pederluk doba turizma.







Sezona je počela, turisti su stigli. Kako u grad tako i na popularne dating aplikacije kao Grindr, Scruff, Gay Romeo i druge. Jesu li oni neizbježna pošast turističke sezone ili željno očekivana prinova u svijetu seks dateova? Što domaći misle o turistima, a što turisti očekuju od domaćeg stanovništva? To su samo neka od pitanja na osnovu kojih ćemo postaviti kratko istraživanje, prikupiti tekstualne i vizualne materijale te na kraju producirati novi broj fanzina.

Ovim putem pozivamo zainteresirane suradnike, novinare, fotografe, crtače i sve entuzijaste da se priključe timu i doprinesu izradi novog broja fanzina. Radionica fanzina započet će kolegijem na kojem će biti razrađena tema, odabrane forme, podijeljeni zadaci. Nakon toga slijede tri dana terenskog istraživanja, intervjui s poznanicima, upitnici na dating aplikacijama, fotografiranje itd., sve uz iskusni savjet po potrebi. S prikupljenim materijalima zadnjeg dana radi se priprema za tisak u Scribusu - programu za stolno izdavaštvo otvorenog koda.




PROGRAM

ponedjeljak, 21. svibnja, 18 - 21 h - FANZINSKI KOLEGIJ u prostoru tiskare u garaži Doma mladih

utorak - četvrtak, 22. 24. svibnja - TERENSKI RAD uz konzultacije po dogovoru

petak, 25. svibnja, 18 - 21 h - PRIPREMA ZA TISAK u prostoru tiskare u garaži Doma mladih

(postoji mogućnost produženja trajanja radionice do potpunog završetka fanzina)





Prijave na radionicu moguće su na linku PRIJAVE te su otvorene do samog početka radionice.




Radionica fanzina dio je programa qRADIONICE koje provodi kolektiv queerANarchive. Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Rad kolektiva queerANarchive podržava Zaklada Kultura nova.




Ova radionica fanzia provodi se u sklopu qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg koji je partnerski program kolektiva queerANarchive i udruge Cenzura Plus te koji se organizira drugu godinu za redom u susret Splitskom prideu. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem prideu.

Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost Europske unije, nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva, Brisel; Centar za informiranje, sudjelovanje i razvoj nevladinih organizacija, Ljubljana ; Balkanska mreža za razvoj civilnog društva, Skopje; Građanske inicijative - Udruga građana za demokraciju i građansko društvo, Beograd; Centar za razvoj nevladinih organizacija, Podgorica; Makedonski centar za međunarodnu suradnju, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split, uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa, aktivista te građanki i građana.




Programske aktivnosti festivala realizirane su uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.

Primjedbe

Popularni postovi