qIZLOŽBE: Masha Godovannaya & kolektiv queerANarchive - Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva

U četvrtak, 26. travnja, s početkom u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba nastala u suradnji Mashe Godovannaye i kolektiva queerANarchive. Pod naslovom Uzajamnsot bivanja - pejzaži queer srodstva, u formi prostorne video instalacije predstavit će se video radovi nastali na istoimenoj radionici. 




Video instalacija Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstava rezultat je kratkog vizualnog istraživanja ruske umjetnice Mashe Godovannaye realiziranog u Splitu, u travnju 2018. godine zajedno s lokalnom queer zajednicom. Sam naslov Uzajamnost srodstva parafrazira američkog antropologa Marshall D. Sahlinsa koji srodstvo definira kao istinsku i duboku participaciju u međusobnim životima pojedinaca, emocionalno i simboličko proživljavanje međusobnih života i smrti, te društvene konstrukte koji iz tih odnosa proizlaze. U sklopu istraživanja alternativnih formi obitelji, u queer teoriji i LGBTIQ+ studijima razvio se i koncept queer srodstva. U svom tekstu Is Kinship Always Already Heterosexual (2002.) Judith Butler queer srodstvo definira kao set praksi koje uspostavljaju različite odnose kroz koje se pregovara reprodukcija života i neizbježnost smrti, te kroz koje se ostvaruju osnovne forme međuljudske bliskosti, uključujući rođenje, odgoj djece, emocionalnu ovisnost, bolest, umiranje i smrt, a realiziraju se van tradicionalnih formi nuklearene obitelji i braka.





Uzimajuči srodstvo kao življeno iskustvo uzajamnosti, kroz niz intervjua s queer pojedincima, cilj ovog projekta je skicirati forme i ocrtati granice u kojima se queer srodstva žive i prakticiraju u lokalnoj zajednici post-socijalističkog Splita. Kroz razgovore razotkriva se isprepletenost političkih, društvenih, ekonomskih i kulturnih konteksta koji utječu, oblikuju i redefiniraju queer srodstva. Vodeći se intuicijom, emocijama i asocijacijama metodologija istraživanja izmiče iz čisto znanstvenog konteksta, pa se tako i finalni rad proizašao koristi istim metodama u vizualizaciji istraživanja. Izloženi video radovi kombinacija su tako materijala koji su snimili sudionici istraživanja i umjetnica te pronađenih snimaka, a sami narativi izgrađeni su slobodnim povezivanjem činjenica, tragova, želja i snova.






Masha Godovannaya vizualna je umjetnica, queer feministička istraživačica, kustosica i pedagoginja rođena u Moskvi, Rusija. Njeni filmovi i audiovizualne instalacije mješavina su subjektivnih iskustava i promatranja vanjskog svijeta i društvenog konteksta. Približavajući se umjetničkoj produkciji kao kolektivnom djelovanju, njezina je umjetnička praksa usko povezana s umjetničkim istraživanjima te donosi kombinacije pristupa i sfera kao što su teorija pokretne slike, sociologija, politička znanost, feministička istraživanja, queer teorija i suvremena umjetnost. Njezina su djela bila izložena i prikazana u Centru Georges Pompidou, Rotterdamskom filmskom festivalu, Tate Modernu, Oberhausen International Film Festivalu, Londonskom filmskom festivalu, Manifesti 10, 7. Liverpoolskom bijenalu itd .; njezini kustosni projekti predstavljeni su na različitim mjestima kao što su Antologijski filmski arhivi, Cinematexas Film Festival, Nezavisni filmski show E-M umjetnost, Moskovski međunarodni filmski festival, Avanto film festival, Amsterdamski filmski centar itd.

Posjeduje diplomu MFA iz Filma i videa s Milton Avery Graduate School of Arts, Bard College, New York, te MA iz sociologije s Europskog sveučilišta u St. Petersburgu, Rusija. Krajem 2015. zajedno s grupom umjetnika/ica, aktivista/ca i društvenih istraživača/icaiz St. Petersburga utemeljila je queer-feminističke skupine Unwanted organisation.





Aktivnost provodi kolektiv queerANarchive kroz program qIZLOŽBE. Video rad realizira se u koprodukciji s Kino klubom Split kroz radionicu Čudna mlada Hrvatska, a izložba u partnerstvu s Koalicijom udruga mladih.
Program financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar te Grad Split. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi