11. travnja 2018.

ČMH: Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva


queerANarchive poziva queer zajednicu i filmske entuzijaste/ice na suradnju na umjetničkom istraživanju Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva ruske vizualne umjetnice Mashe Godovannaye koje će se održati u Splitu od 18. do 26. travnja.
Umjetničko istraživanje Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva kroz filmska sredstva želi zabilježiti i redefinirati granice suvremenih queer srodstava na temelju življenih praksi unutar post-socijalističke queer zajednice u Splitu. Koristeći video kameru kao sredstvo bilježenja svjedočanstava i tragova (ne činjenica), ruska vizualna umjetnica i istraživačica Masha Godovannaya u bliskoj suradnji s lokalnom zajednicom želi kreirati siguran prostor te postaviti iduća pitanja: Kako kreirati prostore queer suživota u vrijeme globalnog uspona konzervativizma? Kako graditi odnose i živjeti u queer srodstvima s ljubavnicama/icima, parterima/icama, djecom…? Što danas znači suživot? Koja iskustva možemo međusobno podijeliti? I kako možemo o njima govoriti kroz umjetničku formu?
Pozivajući se na Judith Butler umjetnica queer srodstvo definira kao alternativni model bliskih i intimnih odnosa, set praksi kojima se ostvaruju osnovna ljudska potreba za emotivnom bliskošću i podrškom, generacijske i međugeneracijske veze i td. te koje se javljaju kao alternativa tradicionalnoj, heteroseksualnom i monogamnoj obitelji.

Ovom prilikom umjetnica poziva sve zainteresirane pripadnike/ce queer zajednice te filmske entuzijaste/ice (ne nužno oboje u istoj osobi) da se pridruže ovom suradničkom umjetničkom projektu, podijele svoja iskustva, priče i životne narative te doprinesu njihovom bilježenju u formi eksperimentalnog video rada. Uzimajući u obzir osjetljivu prirodu projekta projekt na prvo mjesto stavlja uspostavljanje uzajamnog povjerenja, te će biti u skladu s dogovorom sa sudionicima/ama biti prilagođen njihovim potrebama i željama.

Kombinirajući metode antropološkog istraživanja i eksperimentalnog videa umjetničko istraživanje realizirat će se kao radionica videa u periodu od 18. do 26. travnja u prostorima Doma mladih, Ulica slobode 28, Split.

Prijave su moguće na sljedećem linku.

Aktivnost provodi kolektiv queerANarchive kroz programe qRADIONICE (Čudna mlada Hrvatska, qružok) i qIZLOŽBE. Video rad realizira se u koprodukciji s Kino klubom Split, a izložba u partnerstvu s Koalicijom udruga mladih.

Programe financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar te Grad Split. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.


Program

18./04./2018. ~ 18:00 - 20:00
Kino klub Split, Dom mladih
qRADIONICA/ qružok s Mashom Godovannayom
Okupljanje sudionika programa uz razgovor s umjetnicom o temi umjetničkog istraživanja i njenog umjetničkog djelovanja.


19. - 25./04/2018. ~ termini po dogovoru
Dom mladih, terenski rad
qRADIONICA/ ČMH: Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva
Radionica eksperimentalnog videa i antropološko istraživanje održavat će se u terminima po dogovoru sa sudionicima te u formatu zajedničkog i individualnog mentorskog rada s Mashom Godovannayom. Rad se s jedne strane temelji na prikupljanju životnih narativa o queer srodstvu u lokalnom kontekstu, te s druge strane na osmišljavanju i realiziranju njihove vizualizacije kroz mediji videa - produkciji samog video rada.


26./04. - 03./05./2018. ~ radnim danom 20:00 - 24:00
otvaranje 26./04./2018. ~ 20:00
Galerija Kluba Kocka, Dom mladih
qIZLOŽBA/ Masha Godovannaya: Uzajamnost bivanja - pejzaži queer srodstva
Suradničko umjetničko istraživanje autorice Mashe Godovannaye bit će prestavljeno u formi izložbe koja donosi mape istraživanja te video materijale nastale u Splitu.

Nema komentara:

Objavi komentar