qIZLOŽBA - Ana Hoffner ex-Prvulovic: Exhausted Time









Radovi Ane Hoffner ex. Prvulovic izloženi u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra pod nazivom “Iscrpljeno vrijeme” samu memoriju promišljaju iz kvir perspektive. Baveći se traumama rata, seksualnosti i roda, s naglaskom na rat i period društvene i političke tranzicije na području bivše države Jugoslavije, autorica nadilazi heteronormativne, nacionalne i moralne pozicije iz kojih se pišu službene povijesti, te u pisanje alternativne povijesti uvodi i utjelovljuje marginalne perspektive koje propituju normativne granice memorije. Prepoznavajući kvir kao sastavnu komponentu memorije autorica rasplinjujue inaće jasne granice između mašte i memorije, dovodi u pitanje linearnost povijesti te propituje mogućnost postojanja jedne i apsolutne memorije.


Ana Hoffner, ex-Prvulović *, je umjetnica, istraživačica i spisateljica. Djeluje unutar i oko suvremene umjetnosti, povijesti umjetnosti, kulturoloških studija i kritičke teorije. Zanimaju je queer, prikazi globalnog kapitala, kolonijalnost i Istok, oblici bijega, rana psihoanaliza kao i politika sjećanja i rata. Hoffner radi s videom, fotografijom, instalacijom i performansama. Koristi sredstva prisvajanja, poput ponovnog fotografiranja, intervjua i izvještaja, i traži načine za desinkronizaciju normativnih svojstava tijela i glasa, zvuka i slike. Djeluje izričito protiv trenutne nadmoći korporativne estetike, slika gađenja i užasa i utemeljenje desničarstva inzistirajući na analizi, kontekstualizaciji i promišljanju. Hoffner želi uvesti privremenosti, odnose i prostore između čuvenih slika i vrlo performativnih događaja naše ukupne suvremenosti.

* na razmeđu rođenih 1980. u Paraćinu (Jugoslavija), preseljenih 1989. godine, a kapitalističkog državljanstva (Austrija) s novim imenom 2002. godine.


qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu. 

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).
Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split.

Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture RH i Grad Split.



S početkom u 20 sati, u petak, 11. rujna u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu otvara se izložba naziva Iscrpljeno vrijeme Ane Hoffner ex. Prvulovic. U radovima koji obuhvaćaju video projekcije i fotografije autorica se bavi traumama rata, seksualnosti i roda, s naglaskom na rat i period društvene i političke tranzicije na području bivše Jugoslavije. Izložba se može razgledati radnim danom od 19 do 21 sata zaključno s 28. rujna. 





Primjedbe

Popularni postovi