HRW o Wikipediji i Wikimedijima

QueerANarchive je početkom ove godine pristupio projektu HRW koji se bavi Wiki kulturom i edukacijom a u Splitu uskoro započinje sa aktivnostima kroz radionicu ‘ABC - HRW o Wikipediji i Wikimedijima’ u sklopu Clubture mreže.

Bez obzira zanimaju li vas enciklopedistika, participativnost ili otvoreni sadržaji ili kod,
Činjenice da je Wikipedija stara skoro 20 godina i jedini je neprofitni website u 20 najpopularnijih,
te to da se njeni podatci koriste u svim velikim pretraživačima od Googlea i Facebooka, preko Apple Siri i Amazon Alexe, ali i da se MediaWiki software koristi u mnogim drugim komunalnim projektima - trebali bi vas zaintrigirati.

CC by SA 3.0 Wikimedia Foundation

Projekt i radionica ima za cilj raditi na pitanjima vidljivosti, raznovrsnosti i relevantnosti otvorenih i besplatnih online sadržaja, a šire: informiranje, osnaživanje, inspiriranje i educiranje raznovrsnih socijalnih grupa (i pojedinaca) osobito iz civilnog sektora, akademskog okoliša i alternativne kulture i kulture mladih. Projekt je nastao relativno spontano i ad-hoc unutar platforme Clubture nakon kratkog istraživanja i kontaktiranja udruga koje su u svom djelovanju imale relevantna iskustva i agende: Multimedijalni institut (Zagreb) kao promotori otvorenog koda i sadržaja, ali Creative Commons sustava licenciranja koji su lokalizirali, te povijesti rada u medijskom aktivizmu i online kulturi; queerANarchive (Split) ima iskustva iz mapiranja znanja i iskustava iz queer povijesti; PaRITER (Rijeka) s iskustvima u promociji, edukaciji i podršci rada oko rodne pravde ali i wikipedijskih urednica_ka. Započeli smo u Rijeci.

Na radionici dijelimo osnovne i uvodne informacije sa temeljnim praksama. S druge strane otvaramo i neke jako specifične ‘ekspertne’ meta rasprave o odnosima i praksama u Wiki ekosustavima, koje nisu očite i lako razumljive a tiču se (samo)kritike i potencijala inovacije. Dakle nije nam samo cilj približiti ljude tehnologiji, sadržajima i zajednici korisnika, već i obratno njenoj kritici, te pomaknuti etablirane metode rada s tehnologijom da budu bliži nama i primjereniji našim potrebama koje su često neadresirane ili marginalizirane na uštrb ideje idealnih normi i tzv. ‘prosječnih’ ili ‘mainstream’ korisnika, za koje je upitno dal postoje ili su rezultat normalizacije.

Wikipedija urednici su tradicionalno bili u dominantnom postotku pojedinci sa određenim privilegijama, što se reflektira i na sadržaju i na načinu rada i organiziranja. To otvara pitanja kako diverzificirati demografsku sliku Wikipedija zajednice, sadržaj i organizaciju? Kritičnost pitanja može biti još veća - kako de-centrirarti norme koje su: Anglofonske, Bijele, Heteronormativne, Muške, Srednjoklasne, Srednjovječne, Ablejistične...sigurno ne tako da se sve te aspekte adresira pojedinačno i po ‘redu’. Važno je iz spektra različitosti uključiti čim više različitih pojedinaca, iskustava i praksi i to na čim više načina. Ovaj je projekt pokušaj da se povežu neka od iskustava u mrežu solidarnosti i dijeljenog znanja.


Donatori programa su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada "Kultura nova".

Primjedbe

Popularni postovi