qRUŽOK u karanteni - Veliki grad

U qRUŽOK-u se i dalje bavimo knjigom Insult and the Making of the Gay Self, autora Didiera Eribona. Ovaj put otvaramo pitanje velikog grada kao poprišta života LGBTIQ osoba. Naime, veliki broj gejeva, lezbi i drugih u potrazi za osobnim ostvarenjem već su odselili iz sredine u kojoj su odrasli ili to pak planiraju napraviti nekada u životu. Zašto je tako - raspravit ćemo narednih dana na društvenim mrežama kolektiva queerANarchive a zaključke ćemo poslušati idući ponedjeljak u emisiji Queer u eteru na KLFM-u. 


foto - routine routine / 150 digital works by peter de potter

A gay person who decids to move to a big city plans to join others who have done the same thing previously, who have helped create the world that provides the city’s attraction, that has made it an object of dreams long before the move could be undertaken.
Didier Eribon, Insult and the Making of the Gay Self, pg. 21


Nije teško razumjeti zašto gejevi i lezbe traže načine da pobjegnu od nasilja i uvreda, kojima su nerijetko izloženi u sredinama gdje su rođeni, tamo gdje su odrastali. Taj društveni teror, kako tumači Eribon, primora nas da izbjegavamo sami sebe u javnosti i živimo život u svoja četiri zida. Drugim riječima, primorava nas da prikrivamo vlastitu seksualnost. A može nas i potaknuti da maštamo o nekom zamišljenom drugdje. To maštanje o odlasku može biti i povod za stvaran odlazak, odnosno potragu za nekim drugim mjestom života koje će nas bez sustezanja prihvatiti Gdje ćemo otpustiti sve kočnice, i gdje ćemo realizirati sve svoje nade i snove.

To magično drugo, bolje mjesto nije uvijek točno određena i ista lokacija kojom teže sve LGBTIQ osobe. Ali čini se da većina ipak mašta o gradu, i to onom velikom. Veliki grad je sredina u kojoj se čovjek može izgubit, a opet i pronaći. Jer veliki grad, s jedne strane, otvara nebrojene mogućnosti socijalizacije u mnoštvu drugih ljudi, dok s druge strane pruža anonimnost u tom istom mnoštvu. U gradu pojedinac tako može pobjeći budnom oku neposredne okoline, koja ga drži pod kontrolom u malim provincijalnim mjestima. Istovremeno, tu nalazi mjesto iz snova, odnosno grad kakav su živjeli, voljeli, o njemu sanjali i fantazirali milijuni gejeva i lezbi.

A taj grad iz snova čine već izgrađene mreže LGBTIQ života, konkretnije, kafići, klubovi, saune, parkovi i razna druga mjesta i udruženja koja nude kojekakve prilike da se približimo onima koji su u grad došli prije nas. Tu imamo priliku biti s drugima, s kojima možemo dijeliti vlastita iskustva, u čijim se iskustvima i sami prepoznajemo. Zrcaljenje vlastita života u životu zajednice jedan je od ključnih faktora zbog kojih su životi LGBTIQ osoba orijenitirani na veliki grad i njegove društvene mreže. Tek tu se u potpunosti razvijamo kao LGBTIQ osobe te gradimo pozitivan stav o vlastitoj seksualnosti.

Stoga želimo čuti od vas jeste li poželjeli pobjeći od sredine u kojoj ste rođeni, u kojoj ste odrastali, koja vas je formirala - ili ste to već napravili? Je li sredina u kojoj ste stasavali postala pretijesna, premala za vas i vašu težnju da se ostvarite kao LGBTIQ osoba? Imate li neko drugo mjesto, mjesto gdje mislite da bi konačno počeli ostvarivati svoje težnje i snove, uglavnom, gdje zamišljate da bi vam bilo bolje? Ili ste taj put već prošli, odnosno pronašli mjesto koje je isprva zamišljano kao drugo i bolje? Zašto uopće imate nagon da odete, ili zašto ste ga imali? Je li posrijedi kontrola kojom ste bili opterećeni u svojoj prvotnoj sredini, a koje ste se na “novom” mjestu oslobodili? Najzad, jeste li već uspješno pobjegli a sada mislite kako bi trebali pobjeći opet?

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. 


Primjedbe

Popularni postovi