queerRAZGLEDNICE - od ideala do tijela

                                                     "they sought to unite beautiful parts of many bodies"
                                                                           Johann Joachim Winckelmann, 1764.


Kao rezultat radionice queerFOTOGRAFIJE, queerANarchive producirao je seriju razglednica – queerRAZGLEDNICE. Po uzoru na nepisana pravila online dejtanja unutar gej zajednice fotografije na razglednicama donose razgolićena tijela, bez lica u svrhu poštovanja pravila diskrecije. Natpis na poleđini upućuje na kategoriju u koju bi se tijelo moglo svrstati. Ali tu se javlja i greška. Suvremeni ideali koji se formiraju u kategorijama kao što su Bear, Muscle, Jock, Twink, Daddy i sl. teško se poklapaju sa stvarnim tijelima na fotografijama. 


Fotografije tako postaju istraživanje odnosa idealnog i stvarnog, a na to jasno upućuje i citat poznatog povjesničara umjetnosti Johanna Joachima Winckelmanna – "they sought to unite beautiful parts of many bodies". Citat je preuzet iz najpoznatijeg Winckelmannovog djela, Povijest umjetnosti starog vijeka napisanog 1764. godine. Pišući knjigu Winckelmann je slinio nad Apolonom Belvederskim - "najvećim idealom u umjetnosti", te razmišljao o porijeklu ideala u klasičnoj umjetnosti. Spoznao je da oni nastaju "spajanjem lijepih dijelova različitih tijela". 


Fotografije sa queerRAZGLEDNICA polaze obrnutim putem. Umjesto ideala, one traže fragmente. Tijela koja sudjeluju, ili bi trebala sudjelovati, u formiranju ideala. Veza između tijela i ideala tu se pokazuje daleka, a umjesto herojskih vrlina, pronalazimo prizemne strasti i seksualnost svakodnevnice.



Projekt je realiziran tokom svibnja i lipnja 2014. godine. Financijski je potpomognut od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.  








Primjedbe

Popularni postovi