Prva cruising ekspedicija u Zagrebu

Pred zagrebački pride, u suradnji s Dominom Zagreb, kolektiv queerANarchive održao je Cruising ekspediciju u Zagrebu. Po idejnom programu kojeg je osmislio Tonči Kranjčević Batalić iz queerANarchive-a, od 11. do 13. lipnja grupica zainteresiranih za ovaj segment queer kulture istražila je lokalitete na području Jaruna. Krenuvši od karte koju je jedan od sudionika ekspedicije na osnovu vlastita iskustva već ranije napravio, identificirali smo četiri cruising zone, tzv. štajge, te zbog prostorne povezanosti odlučili smo istražiti one tri smještene na Otoku mladosti te neposredno uz njega.


Predvođena Vladimirom Tatomirom iz Kontraakcije ekspedicija se usmjerila na detektiranje intenziteta korištenja prostora na osnovu materijalnih ostataka koje korisnici ostavljaju za sobom. U tri dana obrađene su tri sonde iz dvije različite zone koje su prepoznate kao zone većeg intenziteta cruising aktivnosti, te je prikupljen veliki broj artefakata s površinskog sloja. Prikupljeni artefakti biti će arhivski obrađeni u svrhu definiranja kulturnog identiteta prostora s kojeg potiču.


U zoni tri, upravo na mjestu najvećeg intenziteta korištenja prostora, pronađeni su i neki neuobičajeni nalazi. Radi se o fragmentima fotografija golih muškaraca koje su bile obješene na stabla ili razbacane po tlu. U obrađenoj sondi iz ove zone pronađene su tri takve fotografije, s različitim tijelima bez glava. Kiša koja je omela kasno popodnevna istraživanja, kada je veći broj korisnika prisutan u prostoru, onemogućila je da u direktnom kontaktu s njima saznamo priču koja stoji iza ovih fotografija.



Za mapiranje prostora sudionici ekspedicije koristili su se slijepim kartama te GPS aplikacijama na mobitelima. Bilježeni su pristupi cruising zonama, stazame koje su korisnici prostora utabali te mjesta susreta. Prikupljene podatke kartografski će obraditi Antun Sevšek. Uvažavajući princip diskrecije koji je nastao kao dogovor korisnika prostora, mape će sadržavati gore navedene podatke, ali na način da su čitke samo upućenima u cruising kulturu.



Po obradi podataka, te nakon provedene slične ekspedicije i u Splitu, prezentacija materijala u izložbenom obliku planira se na jesen ove godine. Svrha programa je mapiranje i arhiviranje prostornih praksi jedne zajednice koja je za svoje potrebe pronašla prostore unutar urbanog tkiva, ali van planiranih struktura grada. U vrijeme normalizacije LGBTQ zajednice, istraživanje ovakvih praksi ukazuje na specifičnosti društvenih odnosa gej zajednice, praksi koje u ovom slućaju ukazuju na seksualnost kao temelj društvenih odnosa zajednice, te na njihove prostorne manifestacije. Cilj projekta je doprinijeti održivosti kako ove specifične prakse, tako i queer kulture u svim različitostima kroz koje se manifestira.





Program Cruising ekspedicija provodi kolektiv queerANarchive iz Splita u suradnji s udrugama Domino i Kontraakcija iz Zagreba. Program je financijski potpomognut od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Grada Splita. 

Primjedbe

Popularni postovi