qRUŽOK u karanteni - Gej masonerija ili solidarnost unutar LGBTIQ zajednice

Nova tema kojom ćemo se bavit na qRUŽOKu, na radiju i društvenim mrežama kolektiva queerANarchive, ovaj tjedan je jedan od gay mitova, onaj o gay masoneriji, ili kako neki kažu gej mafiji. Iza tog mita zapravo se krije nevidljivi lanac solidarnosti unutar gej, kao i cijele LGBTIQ populacije. Time nastavljamo sa iščitavanjem knjige Insult and the Making of the Gay Self, autora Didiera Eribona, iščitavanjem koje smo započeli u prošloj emisiji.

foto - routine routine / 150 digital works by peter de potter

There is doubtless some kind of intergenerational solidarity (even if it is not lived or experienced as such) between older gay men and the younger ones they may help to escape social or familiar surroundings, providing them with the occasion or the impulse to leave. (This phenomenon may well nourish the old myth about a gay free-masonry - “they all help each other out.” But above all it reveals that the invisible chain of solidarity between gay people is created first and foremost through the aggregation of thousands of individual gestures.)


Didier Eribon, Insult and the Making of the Gay Self, pg. 31-32


Eribon se gej masonerije dotiče tek usput. Spominje je u poglavlju u kojem obrađuje sklonost gej muškaraca prema “umjetničkim” zanimanjima i u kojem se bavi porivom za društvenim napretkom koji će ih u konačnici odvojiti od sredine odrastanja. Masoneriju navodi kada govori o intergeneracijskoj solidarnost, odnosno o potpori koju već etablirani gejevi daju mlađima u njihovom nastojanju da napuste obiteljsko gnijezdo. Mi smo ovu temu odlučili proširiti na solidarnost koja nije ograničena samo na međugeneracijske odnose.


Ta se solidarnost očituje, kako kaže Eribon, u “tisućama individualnih gesti” među pojedincima. Pojednostavljeno, u poticajima i prilikama da se “izbavimo” iz okruženja kojemu ne pripadamo ili ne želimo pripadati. Ne radi se ovdje samo o razgovoru ugodnom ili psihičkoj podršci da se napravi iskorak u nov život. Može se raditi o prijatelju/ici ili poznaniku/nici koji će nas uvest u društveni život zajednice gdje se možemo potpuno ostvariti kao osoba. A može se raditi i o ukazanoj pirilici da se ekonomski osamostalimo, odnosno o pomoći pri nalaženju posla, stana i sl.


Uglavnom, ono što nas zanima je gdje ste vi nekom uskočili u pomoć, a gdje su vama. I zanima nas što stoji iza solidarnosti unutar LGBTIQ zajednice. Povezanost, suosjećanje, empatija na osnovu dijeljenog iskustva odrastanja u svijetu koji nas ne prihvaća ili je posrijedi nešto sasvim drugo? Na kraju krajeva, jeste li uopće solidarni?!


Temu možete komentirati na Instagramu i Facebooku kolektiva queerANarchive vas čekaju pitanja na ovu temu. Šta drugi kažu - slušajte idućeg ponedjeljka u emisiji Queer u eteru, u prilogu qRUŽOK u karanteni na KLFM-u.

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju provodi kolektiv queerANarchive uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. 

Primjedbe

  1. Iskreno nitko mi u gej populaciji nije pomoga ama baš u ničemu. Dapaće rekao bih da su mi i u mnogočemu čak i odmogli.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi