qRUŽOK u katanteni - samomržnja

Nova tema u qRUŽOKU s kojom nastavljamo s iščitavanjem knjige Insult and the Making of the Gay Self, autora Didiera Eribona, tiče se internalizirane homofobije, to jest samomržnje, koja je itekako prisutna kod dijela LGBTIQ populacije. Da bi lakše pratili njegov tok misli o ovoj temi vraćamo se na sam početak, na osnovne postavke njegovih razmišljaja. It all begins with an insult, sve počinje s uvredom - riječi su kojima Eribon otvara prvo poglavlje te objašnjava da “peder” i “lezba” nisu samo riječi koje nam dobacuju u prolazu. Kaže da su to verbalni napadi koji ostaju zabilježeni, u sjećanju i u tijelu, te koji određuju naše odnose s drugima a određuju i nas same kao osobe. 


foto - peter de potter
Self-hatred, interiorized homophobia—these are clearly among the strongest effects of the structural relation to the world that is created by the preexistence of insult.

Didier Eribon, Insult and the Making of the Gay Self, p.67

Te riječi, taj peder i ta lezba, zapravo razotkrivaju cijeli portret odnosno sliku koju je o nama samima skrojila i nametnula društvena većina. Portret, naravno, podrazumijeva da mi znatno ne odudaramo jedni od drugih, da smo osobe s prilično sličnim ili istim karakternim crtama. Uglavnom, kako kaže naš narod - svi su oni isti. Portret svih pripadnika te naše vrste, taj zbir predrasuda i stereotipa, zbroj karakteristika koje su devijantne pa time i nepoćudne - dovoljno je bogat i na krivo nasađen da budemo predmet ismijavanja i sramoćenja, omalovažavanja i prijetnji, nasilja i raznih drugih smetnji. Biti dio takve skupine, pripadnik takve manjine čiji društveni status ne može biti nikako viši od inferiornog, svakako nije poželjno, ni prihvatljivo, a najmanje je korisno.

S takvom slikom o sebi nije baš lako “hodati” po svijetu. Nije stoga ni čudno što poneke od LGBT osoba žele pobjeći glavom bez obzira, što se žele izdvojiti iz takve skupine kojoj samo po svojoj seksualnoj orijentaciji pripadaju, što žele zatajiti sebe - i sebi i drugima. Neprihvaćanje vlastitog pederluka ili lezbejštine, isto onako kako to radi netolerantna okolina u kojoj se rađamo, odrastamo, u kojoj živimo, može nam toliko pomutiti pamet da se zadesimo u stanju ozbiljne duševne bolesti. Može nam se, dakle, dogoditi da toliko zastranimo i da od tolikog neprihvaćanja onoga što zapravo jesmo - zamrzimo sami sebe.

Samomržnja u našem slučaju ili, knjiški rečeno, internalizirana homofobija ne otkriva samo jedan nesretan odnos sa samim sobom. Ona nas naravno tjera da izgradimo jedan dvostruki život u kojem će uvijek neminovno biti prisutan strah od razotkrivanja. Ili nas pak primorava da krenemo heteroseksualnim putem, da se sparimo s osobom suprotnom spola, pa čak i da se podvrgnemo psihijatrijskoj ili kakvoj drugoj terapiji ne bi li se popravili i ispravili. Ista ta naša samomržnja određuje i naš odnos prema ostaku LGBT populacije, dakle, prema onima u kojima se možemo prepoznati, koji su nam slični. Tako se nerijetko događa da tu našu negativnu emociju preusmjerimo prema drugim LGBT-ovcima. To je ono kada kao i “svi ostali” vrijeđamo i obezvrijeđujemo, ismijavamo i podapinjemo noge baš onima koji su što se položaja u društvu tiče - na jednakim mukama kao i mi. A sve to ne bi li se distancirali od zajednice, pa tako i od od onog dijela sebe koji ne možemo nikako prihvatiti.

Kao i svaki put i ovaj put smo pripremili pitanja za razmišljanje… Ono najvažnije i neizbježno je - je li vas ikada baš zbog seksualne orijentacije mučila mržnja prema samom sebi? I kako ste je se oslobodili? Javlja li se i dalje s vremena na vrijeme? Jesu li razlozi koje smo naveli i vaši razlozi za samomržnju ili mislite da stvari ne stoje baš tako? Koliko je samomržnja odredila i usmjeravala vaš život? Vodite li dvostruki život ili čak heteroseksualni koji vam zapravo ne pristaje? I na kraju, jeste li ikada naudili drugim LGBT-ovcima tako što ste ih ismijavali, sramotili i podapinjali im nogu?

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi