Revolucija iz anusa


Čitamo, podcrtavamo, pričamo i pojmovnik spremamo ovog puta iznimno u srijedu, 24. travnja, s početkom u 19 sati u LGBT centru Split. Razmotrit ćemo teze Guya Hocquenghema o revolucionarnom tijelu kao mjestu istinske borbe protiv opresije.





Guy Hocquenghem francuski je pisac i filozof, sudionik studentskih demonstracija ‘68 u Parizu i prvi gej muškarac član organizacije Front Homosexuel d’Action Révolutionnaire. U svijetu je poznat po knjizi Homoseksualna želja (1972.) koja se može uzeti kao prvo djelo queer teorije. Autor zastupa tezu da ne postoji homoseksualna želja kao što ne postoji ni heteroseksualna želja. Homoseksualce stvara kapitalizam, kao što stvara i proletere. Njihovo utemeljenje kao zasebne kategorije ide ruku pod ruku s njihovom represijom: “Najjače oružje kapitalističke ideologije je transformacija Edipovog kompleksa u društvenu značajku, u pounutrenu opresiju koja se može nanovo uspostaviti u svim političkim klimama.” Stoga Hocquenghem zagovara da borba protiv kapitalističke opresije treba imati izvor na onom mjestu gdje je opresija najdublje ukorijenjena - u našim tijelima: “Revolucionarna svijest samo je obmana, sve dok ne prođe kroz revolucionarno tijelo, tijelo koje proizvodi vlastito oslobađanje.”


qRUŽOK kao i Towards the New Queer Cinema dio su programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi