Fantazije mlade muške prostitutke i submisivna eksesnost lezbijske veze

Posljednje okupljanje prvog ciklusa programa Towards a New Queer Cinema održat će se , 20. travnja s početkom u 20 sati u LGBT centru Split. Na programu su dvije edukativne besplatne projekcije nekih od klasika queer kinematografije.






subota, 20. travnja 20 sati, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8
James Bidgood — Pink Narcissus (SAD, 1971.)
kolor, nijemi zvučni film s pozadinskim žamorom, 65 min

Erotska filmska poema Pink Narcissus (Rozi Narcis), jedini je redateljski filmski projekt američkog veterana Jamesa Bidgooda. Drag show plesač, glazbenik, modni dizajner i fotograf, Bidgood je ovaj film snimao u svom newyorkškom stanu, kojeg su njegovi prijatelji zvali Dom muških lutaka, od 1963. do 1970. Iimpresivan je to filmski eksperiment vizualno-stilski zasnovan na bizarnim fantazijama mlade muške prostitutke.




subota, 20. travnja 21 sat, LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8
Maria Beatty — Bandaged (Njemačka/SAD/Francuska, 2009.)
kolor, engleski (srpski titlovi), 93 min

Venecuelansko-američka radateljica, producentica i glumica Maria Beatty specijalizirala se za vizualnu dekonstrukciju ženske seksualnosti, lezbijstva, BDSM odnosa i fetišizma općenito. Temeljnu inspiraciju crpi iz ostavštine klasične njemačke ekspresionističke kinematografije i fancuske nadrealističke tradicije u širem umjetničkom kontekstu, u prilično logičnoj konekciji s podukcijskim manirizmima ameičkog noir filma. Bandaged (Bandažirana) radikalna je filmska queer analiza submisivne ekscesnosti koja zadire duboko u mračne patološke dimenzije rodoskrvnuća i kompromisne lezbijske spolne rezurekcije.


Program Towards a New Queer Cinema poziva se na termin New Queer Cinema koji je 1992. upotrebila američka feministkinja B. Ruby Rich, nezavisna redateljica i profesorica na katedri za digitalne medije i društvenu dokumentaciju sveučilišta Santa Cruz (Kalifornija, SAD). Queer kinematografija temelji se na postulatima LGBTIQ zajednice o odbacivanju heteronormativnosti u čijoj osnovi su raspoznatljivi elementi kompulzivnog seksizma i homofobije, na prethodno provedenoj relativnoj društvenoj razgradnji nukleusnog okvira fenomena obitelji, kao i na brojnim akademskim studijama deriviranim iz feminističkih, postmodernističkih i poststrukturalističkih interpretacija totaliteta razvijenog kulturnog (pod)konteksta nove moderne.

Filmove u programu Towards a New Queer Cinema bira Darko Duilo.


qRUŽOK/ Towards a New Queer Cinema je edukativni program kolektiva queerANarchive koji se realizira u programskoj liniji qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja.

Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program u LGBT centru Split partnerski se provodi kroz platformu LGBT centra Split koju financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi