queerFANZIN: Splitske lezbe

Dokazane organizatorice dobre zabave, Bitcherinke, opet pripremaju vrhunski provod. Bitcherin party VII koji će se događati u petak na večer u Chillton baru na Bačvicama prava je prilika i za promociju prvog splitskog lezbijskog fanzina ikad.



Fanzin imena Slobodna dalmatinska splitska lezba nastao je na četiri radionice održane u sklopu godišnjeg programa queerRADIONICA. Na radionicama u Domu mladih i LGBT Centru priče su pričale i ilustrirale članice Bitcherina, Flomastera i Rišpeta.
Sadrži iskrena svjedočanstva djevojaka o njihovom suočavanju s vlastitim lezbijstvom, s predrasudama, s autohomofobijom, s homofobijom unutar zajednice. Tu su i priče o sretnim i nesretnim ljubavima, o odnosu bliskih im ljudi prema njima, o predrasudama prema njima i neprihvaćanju okoline.  U fanzinu su i kolaži kojima su ilustrirale svoje priče, a sve to na 24 stranice podijeljene u rubrike Traženja, Ljubav, Svijet oko nas, I lipo i ružno i Mali rječnik pojmova.
Da vas privučemo na party i zainteresiramo za fanzin podijelit ćemo s vama nekoliko svjedočanstava:
„Uvik san bila emotivno povezanija sa ženama nego s muškima. Ali mislila san da je to tako svima. Uvik san imala intenzivne, iscrpljujuće i prekrasne odnose sa ženama, a lagane, neopterećujuće odnose s muškima. Mislila san da je to tako jer su muški lakši ljudi. Nije mi palo na pamet da san lezbijka negdi do sredine dvadesetih. Mislin, palo bi mi na pamet, ali san mislila 'Ma ne, ne, nema šanse, nisi'. Ali jesan.“
Evo jedno o neprihvaćanju :
„Dobivala sam optužbe na temelju svog fizičkog izgleda, u stilu: „Ti nisi lezba jer imaš dugu kosu i ne kupuješ odjeću na muškom odjelu.“ U vanjskom svijetu je vladalo isto mišljenje. Uvijek šok i nevjerica na moje autanje. „
O ljubavi:
„Posumnjala san da mi se nabacuje kad mi je krenila pokazivat strije na preponama. Strija uopće nije bilo, a ona je govorila da dođen bliže i pogledan malo bolje. Kasnije san je puno puta vidila golu, međutim te strije nikad nisan uspila nać.“
I još o ljubavi:
„Upoznala san je u bivšeg Plavca. Bilo je nas 15, mali lezbijski čopor. Ona je bila s tadašnjom curon. Ne znan kako se sve to dogodilo, ali nalazile smo se na Sustipanu, sidile na klupi i pričale. I tako jedno misec dana. Imala je lipe oči, dobru zajebanciju i volila je životinje. Jednu večer, dok niko nije gleda, ja san je poljubila. i njoj se svidilo. I tako je to krenulo.”
Ako želite još, dođite na Bitcherin party VII, uživajte u pomno biranoj glazbi i uzmite svoj primjerak Slobodne dalmatinske splitske lezbe.
Aktivnost se financira u okviru suradničke platforme Platforma Doma mladih koju financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog drustva kroz Tematski fond „Demokratizacija i razvoj civilnog drustva 2.0“. Program sufinanciraju Zaklada Kultura nova kroz Program podrške Razvoj suradničkih platformi u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i Grad Split. 

Primjedbe

Popularni postovi