Prostori slobode


Od svog osnutka 2010. godine kolektiv queerANarchive bavi se cruising kulturom. Nakon crtica iz kronike štajgi objavljivanih na blogu kolektiva, 2014. godine osmišljen je istraživačko-umjetnički projekt Međuprostori [pederluka] koji je realiziran kroz niz otvorenih Cruising ekspedicija. Pojedine štajge i gej plaže na području Splita i Zagreba bile su predmet ovih istraživačkih ekspedicija a prikupljeni materijali, artefakti, informacije te foto i video zabilješke, poslužili su kako za razumijevanje ovih prostora, tako i kao materijal za dvije izložbe.

Izložbom pod nazivom Međuprostori [pederluka] prostorni i društveni kontekst štajgi predstavljen je u galerijskom prostoru, u siječnju 2015. u splitskoj galeriji Praktika a potom u Rijeci i Zagrebu.. Godinu dana kasnije, opet u galeriji Praktika, u veljači 2016., otvorena je izložba pod nazivom Ljeto. Dokolica. koja na sličan način obrađuje jednu od gej plaža.

Tom prilikom nastala je i ova publikacija koja donosi tri teksta, te karte i fotografije nastale unutar ovog istraživanja.Teoretski koncept cijelog projekta, pozivajući se na de Certeau-a i Foucault-a, postavio je Tonči Kranjčević Batalić u tekstu Međuprostori [pederluka]. Afirmacija jedne nevidljive zajednice tu postaje i metafora drugačijih odnosa prema urbanom prostoru. Tekst Scamnologija ili o vizualizaciji recentne društvene povijesti predstavlja jednu od istraživačkih metoda korištenih u ovom projektu koju autor Vladimir Tatomir predstavlja kao alternativu tradicionalnoj muzealizaciji koja svoju svrhu ispunjava kroz reprodukciju dominantnog društvenog sistema. Prostori slobode rezultat su sociološkog istraživanja Diane Magdić i Tonča Kranjevića Batalića. Na primjeru prostornih praksi jedne divlje plaže istraživanje uspostavlja vezu urbanog prostora, dokolice i identiteta.
Oslanjajući se na de Certeau-ovu postavku o hodanju kao taktici kojom građani osvajaju grad, na osnovi cruise-anja kao modela kretanja na štajgama nastale su i karte objavljene u ovoj publikaciji. One su nastale prema informacijama sakupljenim na Cruising ekspedicijama a izradio ih je Antun Sevšek.

Publikaciju u digitalnom obliku možete skinuti ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi