Dragzine je spreman

Radionica queerFANZINa koja se tokom ožujka odvijala u Galeriji Praktika u Domu mladih rezultirala je još jednim brojem fanzina Kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture. Pod imenom DRAGZINE ovaj broj fanzina doživit će svoju promociju na klubskoj večeri Bitcherin, 2. travnja u Cirkusu. Svi ste pozvani!
U nastavku pročitajte uvodnik u DRAGZINE.



Dok se prethodni fanzin bavio idealima pravog muškarca u lokalnom gay kontekstu, cilj ovog broja je iznijeti na vidjelo sve različitost izražavanja rodnog identiteta, opet u lokalnom kontekstu. Ako rod uzmemo kao društveni konstrukt kojeg označavaju setovi rodnih karakteristika, slobodno kombiniranje tih karakteristika otvara mogućnost nebrojenih rodnih izričaja. Koliko su ovdje osobe spremne na drugačije rodno izražavanje pokušali smo istražiti na društvenim mrežama.
Za razliku od prethodnog istraživanja provedenog na isti način, rezultati su ovog puta bili poprilično obeshrabrujući. Dok se na temu pravog muškarca našlo dosta materijala i komentara, na temu fluidnosti rodih identiteta materijala gotov da i nema.
Nameće se zaključak da živimo u društvu gotovo bezuvjetnog prihvaćanja binarnog poimanja roda, poimanja koji je prihvatila i gay zajednica pa svoje ideale nalazi u pravom muškarcu, muškarcu kojeg smo obradili u prethodnom broju fanzina, te se tek rijetko upušta u eksperiment s rodom. Teza da se normativnost roda čita kao nasilje svakodnevnice nastalo kao posljedica krutih rodinih ideala i nije baš našla na plodno područje. Da bi se razotkrila i samo naznaka da je rod nešto što se može propitivati trebalo je zaći dublje u društvene mreže. Na ponuđeni upitnik, uz dosta nagovaranja, dobivena su tek dva štura odgovora. Oni nam ipak govore da želja postoji premda se o rodu ne razgovara.
Tako ovaj fanzin ne ispunjava svoj cilj da iznese na vidjelo lokalne specifičnosti interpretacija roda. On zato preuzima ulogu otvaranja rasprave o rodu. Drag, kao svjesno i performativno dekonstruiranje roda tako postaje tema fanzina koji tim povodom dobiva i ime DRAGZINE. U nedostatku živog draga, drag se traži u medijima. Prepoznata uloga medija u normiranju i naturalizaciji roda dovedena je u pitanje na kolažima nastalim u sklopu radionice queerKOLAŽ u galeriji Praktika. Novi niz mogućnosti koje oni otvaraju samo je početak priče…




Primjedbe

Popularni postovi