qružok u karanteni

Svakog ponedjeljka u radio emisiji Queer u eteru na KLFM radiju od sad gostuje i qružok. Bavit ćemo se temama odrastanja i formiranja gej osoba kroz primjere iz literature, a svi su pozvani da se uključe svojim komentarima putem društvenih mreža.

foto - routine routine / 150 digital works by peter de potter

Da ne bi sjedili sami doma skrštenih ruku i očajavali dok se ne riješimo korona virusa smislili smo kako i qružok prebacit u eter - radio emsiju Queer u eteru koja svakog ponedjeljka u 10 sati ide na KLFM radiju u zajendici. Ove godine na qružoku bavili smo se tekstovima koji analiziraju i razotkrivaju probleme odrastanja i formiranja gej osoba u društvu koji ih definira kroz uvredu (navodimo samo gej osobe s obzirom da su autori cis gej muškarci i pišu iz vlastite prespektive, ali njihove priče relevantne su za sve manjinske identitete, pa tako i cijeli LGBTIQ spektar). Čitali smo, i još čitamo, Povratak u Reims i Insult and the Making of the Gay Self od Didiera Eribona, te Raskrstimo s Eddyjem i Povijest nasilja Edourarda Louisa. Neke od tema iz ovih tekstova izgledaju nam bitne i za razumijevanje aktualne izoliranosti LGBT osoba pod mjerama “ostani doma”. I tu dolazimo do toga kako qružok može funkcionirati u radio emisiji. Mi ćemo izdvojiti par citata iz knjiga, postaviti par pitanja na društvenim mrežama, a vaše odgovore i komentare skupljamo do petka prije emisije kada ćemo ih obraditi i pripremiti za emisiju. Vaše komentare čitamo anonimno ukoliko ne zatražite da vas spomenemo.

Prijateljstvo kao način života prva je tema kojom ćemo se bavit, najavit ćemo je u emisiji u ponedjeljak, 23. ožujka, a vaše komentare sakupljat do petka, 3. travnja te ih pročitat u emisiji 6. travnja. Komentare možete ostavljat na za to napravljenoj grupi na facebook stranici - qružok u karanteni, Instagram profilu queerANarchive ili mailom na queeranarchive@gmail.com.

“Gay lives often begin in a state of deferral. They only really begin when someone reinvents himself, leaving behind, at least partially, his ashamed secrecy and his silence, when he makes choices instead of merely putting up with things - for example, when he assembles a family for himself, made up of friends, former lovers, and friends of former lovers, thereby reconstructing his identity and leaving behind the stiffing, narrow field of his family of origin with its tacit or explicit injunctions to be heterosexual. Such a flight does not, of course, necessarily entail a total rupture with one’s family, but rather the necessity of taking one’s distance from it. Before that, gay lives are only lived by proxy or in one’s imagination; they are lives in the offing, both feared and longed for.”
Didier Eribon, Insult and the Making of the Gay Self, Duke University Press, 2004, pg. 29

Eribon je utvrdo da se pozitivno prihavačanje samog sebe kao gej, a tako i LGBTIQ, osobe razvija kroz mreže prijateljstava koje kroz život gradimo. A te mreže uvelike ovise o mjestima susreta, bila ona stvarna mjesta u gradu gdje živimo ili virtualna na društvenim mrežama, gdje možemo upoznati nove prijatelje/ce i otvoreno razgovarat o svemu što je specifično za našu seksualnost. Tako grupe prijatelja/ica i nove veze koje se razvijaju među njima, veze koje smo sami odabrali, postaju centralno mjesto života LGBTIQ osoba. Te veze zamjenjuju tradicionalne obiteljske odnose unutar kojih drugačija seksualnost često i nije najbolje prihvaćena, pa se od obitelji i sredine koju nismo birali nekada i distanciramo.

I sad kada mjere sprječavanja širenja korona virusa podrazumjevanju ekstremno društveno distanciranje i izoliranost kod kuće pitanje je gdje smo se zatekli. Živimo li s prijateljima/cama, partnerima/cama, ljubavnicima/cama koje smo sami odabrali ili smo pak zaglavili u okruženju od kojeg se želimo distancirati? Ako smo zaglavili u obiteljskom okruženju, kako održavamo prijateljske, partnerske i/ili ljubavne veze koje smo sami izgradili? Ili kako nas pak obitelj podržava u (LGBTIQ) izolaciji. Sva iskustva i situacije su nam zanimljive, želimo jedni druge podržat kako bi održati zdrav LGBTIQ razum u vrijeme društvene izoliranosti!

Ovo su neke od pitanja koja vam postavljamo, a samu emisiju u kojoj ćemo pročitati i prokomentirat vaše odgovore nudimo kao jedan od načina preživljavanja izoliranosti koja nas čeka još neko vrijeme. Nadamo se da vam je komentiranje naših pitanja i slušanje emisije pomoglo da izgurate koji dan izolacije u boljem raspoloženju.

qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE kolektiva queerANarchive. Program se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Rad kolekiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi