qRUŽOK


Book club, radionica analogne fotografije i fanzina, te dva ciklusa kultnih queer filmova na programu su prvog ovogodišnjeg ciklusa qRUŽOKa koji se odvija od siječnja do ožujka u LGBT centru Split. Program započinje s utorkom, 14. siječnja a završava subotom, 21. ožujka.





Book club odvija se u Centru utorcima u 19 sati, a čitamo autobiografske romane “Povratak u Reims” Didiera Eribona i “Raskrstimo s Eddijem” Édouarda Louisa. Romani donose osobne priče autora o odrastanju u siromašnim i homofobnim radničkim sredinama, svak u svoje vrijeme, te o formiranju autora kao gej osoba na raskrižju klasnih i seksualnih identiteta. Kao teoretsku nadopunu ovim romanima čitat ćemo odlomke iz knjige “Razmišljanja o gej pitanju”, također Didiera Eribona. Na gej kulturu i politički pokret autor gleda kao potrebu da se prevlada svijet u kojem su gej osobe određene kroz uvredu koja dolazi od dominantnog društva.

Upravo uvreda, kao i trauma koja iz nje proizlazi bit će tema radionica analogne fotografije. Istraživanje analogne fotografije povezat će se istraživanjem sjećanja na uvrede s kojima smo se sreli kroz odrastanje i život, i mjesta na kojima su se dogodile. Nadalje, pozivajući se na teoretski rad “Cruising Utopia” Joséa Estebana Muñoza kroz analognu fotografiju istražit ćemo utopijska mjesta queer kulture, mjesta nastala da se prevlada izrečena uvreda, mjesta oživljavanja queer političke ideje. Sakupljene dojmove i vizualne materijale objedinit ćemo u fanzin na kraju ciklusa.


Projekcije queer klasika odvijaju se subotama u 20 sati. Na programu su ciklusi Lude žene i Marginalni manijaci koji donose filmove popularne i kontra-kulturne produkcije, od visoko budžetnih holivudski produkcija preko slučajnih camp klasika do eksperimentalnih djela nove queer kinematografije. Ove edukativne projekcije u Centru pokazat će nam autentičan život van dominantnog narativa.



CIKLUS „LUDE ŽENE“


subota, 18. siječnja, 20 sati

Robert Aldrich – Whatever happened to Baby Jane? (1962)

Drama/psihološki triler o ostarjeloj glumici koja svoju nepokretnu sestru drži zatočenu u njihovoj vili. "Baby Jane" Hudson je 1917. dječja vodviljska zvijezda, a sestra Blanche živi u njezinoj sjeni. Promjena se dogodila 1935. kad je Blanche postala popularna glumica dok se Janeina slava uglasila. Godina je 1962. Jane (B. Davis) i Blanche (J. Crawford), u invalidskim kolicima, žive u vili koju je platila Blanche. Jane je u međuvremenu postala alkoholičarka, psihički je nestabilna i muči Blanche jer joj je "ukrala" slavu. Kad je Blanche obavijesti da će možda prodati kuću, Janeino stanje se pogorša kao i odnos prema sestri... "Što se dogodilo s Baby Jane?" pripada filmskim klasicima, Američki filmski institut proglasio ga je jednim od 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena dok je uloga Jane u izvedbi Bette Davis uvrštena među 50 najvećih filmskih negativaca.

Trajanje: 134min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: crno-bijelo




25. siječnja, 20 sati

Frank Perry – Mommie dearest (1981)

Film je temeljen na knjizi o Joan Crawford, jednoj od najvećih holivudskih glumica našega doba, koju je napisala njezina posvojena kći Christina Crawford. Joan odluči posvojiti djecu kako bi ispunila prazninu u svom životu. Ipak, njezini problemi s alkoholom, muškarcima i pritiscima koje donosi showbusiness ispriječili su se pred njezinim privatnim životom pretvorivši je u propalu psihičku zlostavljačicu viđenu očima Christine i njezina brata Christophera koji protiv svoje volje nose teret života iza zatvorenih vrata „najljepše kuće u Brentwoodu“. Ovaj kontroverzni film uništio je sliku o Joan Crawford i njeno pop-kulturno nasljeđe, te u ironičnom potezu poetske pravde, hendikepirao karijeru njegove glavne zvijezde – Faye Dunaway. Unatoč svemu film se skoro već 40 godina nakon premijere zadržao kao odvažan i fascinantan dokument Hollywooda sedamdesetih, te iako mu to nije bila originalna namjera, zacementirao kao neponovljiv camp klasik .

Trajanje: 129min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




1. veljače, 20 sati

Albert & David Maysles – Grey Gardens (1975)

Ovaj se dekadentni i pomalo ciničan film bavi Velikom i Malom Edie Bouvier, dvjema poluludim rođakinjama Jackie Bouvier Kennedy Onassis koje žive u osami u East Hamptonu, u zapuštenom, natrulom zdanju pod najezdom proždrljivih rakuna, okružene vlastitim portretima, plijesni, mačjom hranom i praznim ambalažama, te mnoštvom predmeta iz slavnije prošlosti. Majka i kći maestralno iskazuju čitav dijapazon sočnih patologija tipičnih za odnose majki i kćeri, naravno vrlo hipertrofiranih, ali donekle dražesnih – Edie je strašno vezana za majku, ali je ujedno i mrzi, majka unižava Edie, ali je nikad nije pustila od sebe, obje misle da bi im bilo bolje jedna bez druge i da su jedna drugoj teret. Film odstupa od opservacijskog neinterveniranja zbog prirode samih protagonistica – one neprestano flertuju s braćom Maysles, uvlače ih u svoj odnos, izvode za njih, traže ih da zauzmu strane, na taj način njih dvojica neplanirano prestaju biti promatrači i postaju katalizatori i neskrivena prva publika.

Trajanje: 94min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




8. veljače, 20 sati

Graeme Clifford – Frances (1982)

Biografija kazališne i filmske glumice Frances Farmer. Godine 1931., kad je imala šesnaest godina, Frances pobuđuje pozornost svojega grada školskom zadaćom u kojoj je napisala da je "Bog umro". Neki je hvale, no većina je napada. Dobro se slaže jedino s Harryjem Yorkom, mladićem angažiranim u lokalnoj predizbornoj kampanji na strani ljevičarskog kandidata. Ali, glavnu riječ u Francesinom životu ima agresivna majka Lillian, a otac Ernest je slabić. Frances odlazi u New York da bi postala glumica. Tamo je zapaze predstavnici holivudskih producenata i pozovu u Hollywood. U dvadeset i prvoj godini dobiva glavnu ulogu u filmu "Dođi i uzmi", vodećih redatelja Howarda Hawksa i Williama Wylera te postaje velika zvijezda. Unatoč uspješnoj premijeri u njezinu rodnu gradu, razočarana je licemjerjem gradskih moćnika. Da bi povratila samopouzdanje, odlazi u New York gdje glumi u kazalištu. Glavnu ulogu u svom kazališnom komadu dodijeli joj poznati ljevičarski dramatičar Clifford Odets s kojim se uskoro i oženi, ali je on vrlo brzo napušta. Od tog trenutka Frances sve ide naopako. Počinje piti, sukobljava se s policijom zbog neznatnog prometnog prekršaja, svađa se sa šefovima holivudskih studija i uskoro je kazne zatvorom. Umiješa se njezina majka i zatvorska je kazna zamijenjena boravkom u psihijatrijskoj bolnici gdje Frances psihički unište. Godinama će boraviti u psihijatrijskim ustanovama gdje će je podvrgavati neprimjerenim metodama liječenja. Tek 1958. godine, kada je Frances blizu pedesete, bit će joj vraćena sva građanska prava i omogućen relativno mirniji život.

Trajanje: 140min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




15. veljače, 20 sati

Billy Wilder – Sunset Boulevard (1950)

Priča o bizarnom odnosu ocvale dive i beskrupuloznog pisca trivijalnih filmskih sižea slojevita je karakterna studija u kojoj su portreti protagonista, redom životnih gubitnika, prikazani iznimno detaljno i uvjerljivo. Zaboravljena zvijezda nijemih filmova i propali scenarist (žigolo koji će u ključnom trenutku materijalno pretpostaviti emotivnom), mlada čitačica scenarija Betty i glumičin bivši suprug, a sad sluga i vozač Max, kutovi su svojevrsnog životno-ljubavnog četverokuta, krhke konstrukcije koja će se pod teretom emocija i moralnih dvojbi srušiti poput kule od karata i dovesti do zločina. Ta je konstrukcija sazdana od laži i dvoličnosti, od tlapnji i samozavaravanja, no sve se postupno razotkriva kao mreža velikih, bolnih obmana, neuspješnih pokušaja zaustavljanja vremena i kupovanja mladosti i ljubavi, kao imitacija imaginarnog života „na visokoj nozi”. Antologijski prizori nižu se od samog početka. Sekvenca u kojoj nas narator, čiji leš pluta u bazenu, uvodi u zbivanja, iznimno sugestivno stvara tjeskobni, zapravo noirovski ugođaj koji će, fotografijom tamnih tonova i mračnim, gotičkim interijerima, ali i ciničnim Joeovim komentarima, film zadržati do kraja.

Trajanje: 110min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: crno-bijelo




CIKLUS „MARGINALNI MANIJACI“


22. veljače, 20 sati

John Waters – Female Trouble (1974)

Glamur nikada nije bio groteskniji nego u filmu „Female Trouble“, koji injektira holivudsku melodramu anarhističkom dekadencijom. Watersova vječna muza Divine guta filmsko platno karizmom kao lik Dawn Davenport – živo utjelovljenje mantre filma „Zločin je ljepota“, koja napreduje od tinejdžerske noćne more do čudovišta opsjednutog slavom kojeg vlastiti egomanijakalni impulsi dovedu do električne stolice. Snimljen u njegovom rodnom Baltimoreu na 16mm filmu, ovaj beskrajno citirani favorit fanova, a i samog Watersa, nudi nam perverzne užitke koji uvijek uspiju zadovoljiti.

Trajanje: 97min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




29. veljače, 20 sati

Želimir Žilnik – Dupe od mramora / Marble Ass (1995)

Dupe od mramora je anti-ratni film Želimira Žilnika iz 1995. godine. Film je prikazivan na brojnim festivalima, a na Berlinaleu je dobio nagradu žirija u selekciji Teddy Award. Film suprotstavlja dva lica sredine ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća u Srbiji. Merlin je transvestit i prostitutka koja živi u predgrađu Beograda sa svojom prijateljicom Sanelom. Sanela, transžena i, također, prostitutka je zaljubljena u bodibildera sa kojim se "vjenčava". Merlin sanja o luksuzu, ali je ujedno puna razumijevanja i podrške prema svima. Kako se navodi u opisu filma, ona "pacificira Balkan" i brani Beograd na način na koji umije. Privodeći ih kao svoje mušterije, ona obuzdava nasilnike, trošadžije, usamljene nesretnike i napaljene mladiće koji bi svoju agresiju u suprotnom ispoljili nad djevojčicama, nezaštićenim majkama i bespomoćnim staricama. "Služeći istovremeno kao snažna Đerdapska brana i Zid plača, Merlin stišava uzavrelu krv nasilnih Dinarida i obogaćuje je ljubavlju." S druge strane je Džoni, povratnik iz rata u Bosni koji također želi ohladiti uzavrelu krv, ali koristeći se noževima i mecima.

Trajanje: 84 min

Jezik: srpski

Država: Srbija

Tehnika: kolor





7. ožujak, 20 sati

Bruce La Bruce – Hustler white (1995)

Kao svojevrstan hommage Sunset Boulevardu i klasičnoj holivudskoj filmografiji, Hustler White prenosi akciju starih holivudskih studija na suvremenu scenu muške prostitucije i porno industrije na Santa Monica Boulevardu. Film je, kao i ostatak autorove filmografije, seksualno eksplicitan te uključuje kontroverznu scenu seksa s osobom amputirane noge. U filmu igraju stvarne muške prostitutke te su za lokacije snimanja iskorišteni i njihovi domovi.

Trajanje: 79 min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




14. ožujka, 20 sati

Harmony Korine – Gummo (1997)

Smješten u gradiću Xenia (Ohio), Gummo, film autora Harmony Korine-a, doima se kao namjerni protuudarac Hollywoodu, čija je sklonost subverziji već bila evidentna u njegovom scenarističkom debiju na filmu “Kids” Larry Clarka. Izbjegavajući linearni narativ, kroz korištenje vinjeta i bizarnih epizoda, Korine istražuje eskapade svojih dvaju glavnih protagonista te isprepliće to traganje oko seta nepovezanih i bizarnih događanja u gradiću Xenia. Nema osjećaja priče, samo raspoloženje koje divlje fluktuira od odvratnosti do iznenađenja. Dajući glas onima na margini društva, Korine slika potresan portret zatvorene Amerike, one naspram klišeja Hollywooda i njegovih stanovnika.

Trajanje: 89 min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor




21. ožujka, 20 sati

F.Bailey, R. Barbato - Party Monster (2003)

Istinita priča o usponu i padu club-kid promotora Michaela Aliga, organizatora partija njujorške underground klupske scene kasnih 80ih i ranih 90ih godina, čiji je ekstravagantni život krenuo silaznom putanjom kad se na live TV prijenosu hvalio kako je ubio svog prijatelja/cimera/dilera Angela Menendeza. Porijeklom iz Indiane, Alig se preselio u New York i s vremenom postao underground legenda, poznata po svom pretjeranom drogiranju i nečuvenom ponašanju u klupskom svijetu. Na vrhuncu slave imao je svoju izdavačku kuću i časopis, te je bio domaćin jedne od najvećih klupskih večeri New Yorka 90ih - Disco 2000. Aligova saga dosegla je tragičan vrhunac kad je nemilosrdno osakatio svog dilera i bacio njegovo tijelo u East River.

Trajanje: 98 min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: kolor



qRUŽOK je dio programske linije qRADIONICE koju kolektiv queerANarchive provodi u LGBT centru Split uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog društva filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchivei LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi