Jesenski qružok u Centru


Novi ciklus okupljanja pod nazivom qružok donosi kombinaciju filmskih projekcija, book cluba i kreativnih radionica izrade fanzina koje će se realizirati od listopada do prosinca. Filmski program Towards the The New Queer Cinema donosi tri kombinirana ciklusa za koje se može kazati kako su utabali ili održavaju trasu nove queer kinematografije. Na book clubu čitat će se Crusing Utopia, teoretski tekst Joséa Estebana Muñoza, bogat primjerima kvir umjetnosti i aktivizma, koji na kvir gleda kao utopiju, ideal iz prošlosti na osnovu kojeg se može promišljati budućnost. Radionice fanzina donose kreativne radionice kolaža i fotografije koje će objediniti spoznaje sa prethodnih qružoka i podijeliti ih u formi novog fanzina kolektiva.



Cjelokupni program qružoka odvija se u LGBT centru Split (Ulica Kralja Tomislava 8a), utorcima u 19 sati book club i radionice te subotama u 20 filmske projekcije.

qružok provodi kolektiv queerANarchive kroz programsku liniju qRADIONICE uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Izbor filmskog programa radi Darko Duilo, literaturu za book club bira Tonči Kranjčević Batalić a radionice fanzina koordinira Hrvoje Podrug.




PROGRAM




Book club i radionice fanzina - svakog utorka od 15. listopada završno s 17. prosinca.




Filmske projekcije održavaju se svake subote po sljedećem rasporedu:




26. listopada, 20 sati

THE ROSY CRUCIFIXION CIKLUS - Subliminal auto-eroticism




Curtis Harrington - Fragment of Seeking (1946)

Rani eksperimentalni film Curtisa Harringtona snimljen godinu dana prije Kenneth Angerovog uratka “Fireworks” (prvog segmenta dijaboličnog kanonskog gay projekta The Magic Lantern Cycle). Curtis Harringtom igra ulogu dezorijentiranog mladića koji u nedostatku afektacije ženama počinje na neobičan način razmatrati vlastitu autoseksualnost. Snoviđenjski projekti Curtisa Harringtona inspirirali su i slavnog Andya Warhola.

Trajanje: 14 minuta

Jezik: film bez zvuka

Država: SAD

Tehnika: crno-bijelo




Kenneth Anger - Puce Moment (1949)

U vizualnom ozračju glamura dvadesetih godina prošlog stoljeća Yvonne Marquis, lezbijska heroina iz perioda neposredno nakon Drugog svjetskog rata, te nekadašnja savjetnica meksičkog predsjedika Lazaroa Cardenasa koji je omogućio trgovinu naftom s nacističkom Njemačkom odigrava svakodnevne ženske rituale uz folk melodije prije nego ode u šetnju sa svojim psima. Puce je naziv za boju, nijansu ljubičaste, koja je bila popularna u američkom dizajnu tijekom perioda na koji film referira.

Trajanje: 6 minuta

Jezik: zvuk bez dijaloga

Država: SAD

Tehnika: kolor




Ira Cohen – The Invasion of Thunderbolt Pagoda (1968)

Kemijsko zlostavljanje kinematografije kako je ovaj 16mm queer klasik kontroverznog Ire Cohena rugalački predstavljan tijekom promotivnih projekcija pokazalo se na duge staze kao optimalna trasa razvoja trasy-art eksperimentalne kinematografije koja je začeta ranim projektima kultnog Jacka Smitha. Underground psihonaut, poeta i mistični vagabundo Ira Cohen, unatoč činjenici što mu je formalni opus (prema IMDB bazi) reduciran na svega dva filma i danas predstavlja jednog od ključnih aktera u procesu formiranja nove queer kinematografije.

Trajanje: 31 minuta

Jezik: nijemi film

Država: SAD

Tehinka: kolor




Stéphane Marti - La cité des neuf portes (1977)

Stéphane Marti redatelj je i profesor filma koji se tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno zalagao za liberalizaciju estetskih kodova i racionalizaciju troškova proizvodnje kinematografskih projekata koje danas raspozanjemo pod nazivom blockbusteri. Zagovornik Super 8 formata i pasionirani borac za oslobađanje ljudskog tijela od religijskih pritisaka Stéphane Marti je realizirao tridesetak službeno zavedenih filmova, a njegov rad su raspoznali i akademski autoriteti temeljem čega je održavao filmske radionice pri Collegeu za primjenjene umjetnosti na pariškoj Sorbonni.

Trajanje: 70 minuta

Jezik: francuski (bez narativne strukture)

Država: Francuska

Tehnika: kolor




16. studenog, 20 sati

THE ROSY CRUCIFIXION CIKLUS - Voyeuristic Paradigms




Mike Kuchar – Born of the Wind (1964)

Nježna i realistična priča o znanstveniku koji se zaljubio u mumiju nakon što ju je putem laboratorijskih eksperimenata vratio u život... 2000 godina u mumificiranom stanju nije dokinulo žensku potebu za spolnim aktivnostima. U ovom paradigmatskom projektu Mike Kuchara koji je uz svog pokojnog brata blizanca Georgea prezentan kao jedan od pionira suvremene niskobuđetne trash/camp queer produkcije nastupaju Donna Kerness i Bob Cowan, bd/sm underground zvijezde koje su u prvi plan šire američke javnosti dospjeli upravo zahvaljujući ulogama u filmovima “uvrnute” braće.

Trajanje: 23 minute

Država: SAD

Jezik: nijemi film

Tehnika: kolor




Mark Rappaport – Sergei / Sir Gay (2016)

Queer ikona Sergei Eisenstein jedan je od najpoznattijih i najutjecajnijih ruskih kinematografa iz klasičnog perioda. Poznat je i kao umjetnik plastičar, te homoerotski crać. Homoerotske reference na kojima se temelji ovaj video rad Marka Rappaporta, nezavisnog američkog underground veterana, preuzete su iz Eisensteinovih filmova koji su zahvaljujući naznačenom postupku dobili pove novu interpretativnu dimenziju za kojom je (na rubu sineatskog cinizma) prethodno posegao i paradigmatski cine-art “guru” Peter Greenaway prilikom realizacije svog projekta “Eisenstein in Guanajuato” koji je snimljen godinu dana ranije.

Trajanje: 36 minuta

Država: SAD

Jezik: engleski

Tehnika: kolor/crno-bijelo




Celestino Coronado - Hamlet (1976)

Ova radikalna filmska reinvencija klassičnog Shakespeareovog dramskog teksta relizirana je (16 mm i video) 1976. kao konceptualni eksperimentalni projekt u režiji španjolskog avangardnog umetnika Celestina Coronadoa i u suradnji s londonskim Royal College of Art. Polazna osnova novog čitanja Hamleta u ovom slučaju bio je kontrovezni isječak iz originalnog dramskog teksta kojem je u središnjem dijlaoškom okviru dominantno naznačen govor glavnog lika, danskog kraljevića, upućen njegovoj majci Gertrudi i vezan uz dvojbe o identitetu dvojice njegove “braće”

Trajanje: 65 minuta

Država: UK

Jezik: engleski

Tehnika: kolor





23. studenog, 20 sati

DOUBLE CHANTS FOR A SLOW DANCE CIKLUS – Liberation Tango




James Braughton - The Bed (1968)

James Braughton, jedan od (nažalost posthumno šire raspoznatih) najutjecajnijih i najcitianijih američkih eksperiemntalnih sineasta film “The Bed” snimio je 1968. nakon tinaestogodišnje keativne pauze tijekom koje je živio posve povučeno i povremeno objavljivao poetske samizdate. Ovaj filmski “powwow” projekt produciran je na zahtjev Jacquesa Ledouxa, nekadašnjeg glavnog eksponenta Belgijske filmske arhive. Iako lišen specifičnih stilskih odrednica i reducian na “viziju egzistencijalnog tijeka” posvećenu autorovom Brusselskom prijatelju, “The Bed” je vremenom stekao reputaciju queer klasika s kultnim statusom.

Trajanje: 20 minuta

Država: SAD

Jezik: engleski

Tehnika: kolor




Donald Richie - Cybele (1968)

Ovaj klasični subverzivni eksperimentalni projekt filmskog kritičara, redatelja i japanologa Donalda Richiea parafraza je dalekoistočnog religijskog konflikta utemeljena na avangardnim teatarskim uprizorenjima istoga u izvedbi konspirativne sadomazohističke art gupe s kojom je Richie surađivao tijekom perioda života provedenog na japanskom teritoriju.

Trajanje: 20 minuta

Država: Japan

Jezik: nijemi film

Tehnika: crno-bijelo




Bruce La Bruce - Ulrike’s Brain (2017)

Kontoverzni queer autor Bruce LaBruce realizirao je ovu avangardnu filmsku ekstravagancu u njemačko-kanadskoj koprodukciji kao svojevrsnu odgođenu codu svog najponatijeg projekta “The Raspberry Reich” iz 2004. godine. Glavnu ulogu znanstvenice Julie Feifer koja je u posjedu mozga Ulrike Meinhof (teroristkinje i najistaknutije figure radikalne njemačke frakcije Crvene Armije), te se manipulirajući njime prezentira kao lider nove socijalističo-feminističke revolucije odigrala je agilna njemačka producentica, scenaristica i glumica Susanne Sachsse.

Trajanje: 55 minuta

Država: Njemačka/Kanada

Jezik: njemački (engleski titlovi)

Tehnika: kolor




Ken Jacobs - Blonde Cobra (1963)

Veteran američke eksperimentalne filmske produkcije Ken Jacobs komponirao je ovaj kratki uradak koristeći se snimkama svog nekadašnjeg partnera Boba Fleischnera i muzičkim sekvencama sa starih 78 vinilnih ploča iz svoje privatne kolekcije. Film je realiziran mimo suvisle narativne strukture, a vizualno se trudi definiati ključne periode razvoja američkog društve i kulture (“pre-fashionable” Lower East Side/New York tijekom 50ih, 40ih i 30ih godina prošlog stoljeća.

Trajanje: 33 minute

Država: SAD

Jezik: engleski

Tehnika: kolor/crno-bijelo





30. studenog, 20 sati

DOUBLE CHANTS FOR A SLOW DANCE CIKLUS - Feminine Masculine Waltz




Barbara Hammer – Nitrate Kisses (1992)

Ovaj kanonski filmski projekt pionirke tzv. “lezbijske kinematografije” Barbare Hammer istražuje odnose unutar LGBT populacije. U montažnom procesu materijal je dograđen arhivskim snimkama preuzetim iz prvog “gay filma” pod nazivom“Lost in Sodom” (1933) koji su režirali James Sibley Watson i Melville Webber, kao i snimkama dezintegriranima iz starih njemačkih narativnih filmskih eksperimenata i dokumentaraca iz tridesetih godina prošlog stoljeća,

Trajanje: 67 minuta

Država: SAD

Jezik: engleski

Tehnika: crno-bijelo




Su Friedrich - Sink or Swim (1990)

Narativno strukturiran iz dvadeset i šest kratkih pseudolirskih segmenata film “Sink orr Swim” specifična je posveta djetinstvu i odrastanju odrađena iz rakursa karakterističnog za manjinsku seksualnu populaciju. Su Friedrich reminiscentnom montažnom logikom razrađuje ideje vezane uz očev karijerizam na osnovu kojega je zanemario odgoj kćerke, kao i uz obiteljske realcije i šire socijalne kontakte. Crno-bijeli imaginarij iz kojeg izbija simbolička podkontekstualnost ispoliran je estetskim manirizmom na osnovu kojega je autorica raspoznata kao jedna od najutjecajnijih žena u kontekstu suvremene queer kinematografije.

Trajanje: 48 minuta

Država: SAD

Jezik: engleski (titlovi)

Tehnika: crno-bijelo





7. prosinca, 20 sati

TRANQUILITY BASE CIKLUS - Sweet Fruits of Passion




Ming-liang Tsai - Tian bian yi duo yun (2005)

Transseksualna metafora (alegorrija) ekstravagantno osmišljena i režirana na temelju bizarne dramaturške premise o sušnom periodu na Taiwanu tijekom kojeg su nabrekle lubenice osim kao izvor tekućine i prehrambene namiranice postale popularne i kao glavni afrodizijak i neposredni objekt-subjekt seksualne požude. U širem ozračju trash estetike filma odvija se ljubavna priča između pornografskog glumca i mlade djevojke.

Trajanje: 109 minuta

Država: Francuska/Taiwan

Jezik: mandainski (engleski titlovi)

Tehnika: kolor




Joaquim Pedro de Andrade - Vereda tropical (1980)

Ovaj jedinstveni kratki film, segment izuzet iz brazilskog omnibusa “Contos Eróticos” iz 1980. godine u režiji kultnog autora Joaquima Pedroa de Andradea, donosi vodviljsku nastanu priču o uvrnutom izoliranom mladiću koji u okružju uzavrele favele izvodi ritual spolnog sparivanja sa sočnom lubenicom.

Trajanje: 25 minuta

Država: Brazil

Jezik: portugalski (engleski titlovi)

Tehnika: kolor





14. prosinca, 20 sati

TRANQUILITY BASE CIKLUS - Sewage System Climax




Pietro Marcello - La bocca del lupo (2009)

“La bocca del lupo” bigrafska je doku-fikcija u režiji Pietroa Marcelloa, premijerno prikazana u sklopu programa Torino Film Festivala 2009. na kojem je osvojila FIPRESCI nagradu za najbolji film, a nagrađena je i na Berlin International Film Festivalu 2010. Dramski zaplet utemeljen je na odnosu kažnjenika, kriminalca Vincenzoa Mottae i transseksualne žene Mary Monaco, heroinske ovisnice koja je obećala svom ljubavnku kako će ga čekati dok ne izađe iz zatvora u Genovi.

Trajanje: 68 minuta

Država: Italija/Francuska

Jezik: talijanski (engleski titlovi)

Tehnika: kolor/crno-bijelo




Harmony Korine - Trash Humpers (2009)

“Trash Humpers” neobično je filmsko ostvarenje kultnog suvremenog eksperimentalnog redatelja Harmonya Korinea koje na perforiranom, odavno zapuštenom VHS formatu donosi gnusnu priču o američkim marginalcima koji u pauzama između neprestanih opijanja, bauljanja i valjanja po cesti običavaju malo “protresti” okolne kante i kontejnere za smeće kako bi zadovoljili svoje radikalno izopačene seksualne porive.

Trajanje: 78 minuta

Država: SAD

Jezik: engleski

Tehnika: kolor

Primjedbe

Popularni postovi