O slici, znanju, gledanju, pogledu...

U petak, 30. kolovoza u 19 sati razgovorom s umjetnikom otvorit će se izložba Psu glede cvijeća autora Nike Pećarine u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih. Rad promišlja proizvodnju slika, tj. znanja, fikcije, gledanja i pogleda, produkcije i reprodukcije, opreke ljudsko - životinjsko i transspolne materijalnosti. Izložba se može razgledati radnim danom do 4. rujna, u terminima od 18 do 21 sat. U sklopu programa organizira se i projekcija eksperimentalnog filma istog naziva koja će se održati u nedjelju, 1. rujna u 19:30 sati u Park šumi Marjan u amfiteatru u blizini zoološkog vrta.



Psu glede cvijeća umjetničko je istraživanje koje polazi od svakodnevnih šetanja sa psom po zagrebačkom parku Maksimiru. Motiv vrta kao mjesta kontroliranog užitka u prirodi, ali i upoznavanja s njom, u ovom radu isprepliće se s vrtom kao kulturnim repozitorijem slika i znanja koje su odredile europski način življenja i stvaranja prije novog vijeka. U formi video slike i zvuka, ali i teksta, te potpomognut mislima psihoanalitičke, filmske i queer teorije, u radu se promišlja proizvodnja slika, tj. znanja, fikcije, gledanja i pogleda, produkcije i reprodukcije, opreke ljudsko - životinjsko i transspolne materijalnosti. 


Ovom prilikom umjetničko istraživanje se izlaže kao zvučni rad i umjetnički svezak postavljeni u galerijskom prostoru, te projekcija eksperimentalnog video rada koja se održava u Park šumi Marjan uz prostor zoološkog vrta.

Nika Pećarina (r. 1992.) živi, radi i uči u Zagrebu. Završio je diplomski studij Novih medija (ALU). Bavi se audio-vizualnim i izvedbenim umjetnostima, keramikom, poezijom i psima.


PROGRAM:

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, petak, 30. kolovoza u 19:00 h

Razgovor s umjetnikom



Park šuma Marjan, Amfiteatar, nedjelja, 1. rujna u 19:30 h

Projekcija eksperimentalnog filma Psu glede cvijeća



Galerije Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

radno vrijeme - radnim danom 18:00 - 21:00 h



Izložba je partnerska aktivnost kolektiva queerANarchive, K.U.U. UZGON, Koalicije udruga mladih i Platforme Doma mladih, realizirana uz podršku J.U.P.Š. Marjan i Multimedijalnog kulturnog centra Split. Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Aktivnost je realizirana kroz programsku liniju kolektiva qIZLOŽBE koju financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi