Procesi u Bernu

U subotu, 1. lipnja u 19 sati, u galeriji dreiviertel u Bernu, Švicarska otvorena je izložba Tanje Minarik - Procesi. Izložba je rezultat suradnje kolektiva queerANarchive iz Splita i nezavisnog galerijskog prostora Dreiviertel.




Nakon postave rada Procesi autorice Tanje Minarik 2017. u galerijskom prostoru Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih u Splitu, te postava rada u Athens Museum of Queer Arts u Grčkoj 2018. rad će ovom prilikom biti predstavljen u Švicarskoj, u suradnji s nezavisnim galerijskim prostorom dreiviertel u Bernu.  



U tehničkom smislu višekanalna video instalacija, Procesi je rad u kojem se isprepliću pitanja privatnog i javnog, pitanja koja autorica otvara kroz tekstualne dnevničke zapise koji fragmentarno prate i propituju procese koji mijenjaju i određuju njeno životno iskustvo. A dnevničke zapise prate video snimke gradova koje sama autorica opisuje kao svojevrsne meditacije o odnosima kroz petlje, praznine i međuprostore. Ti prikazi grada bez identiteta i povijesti Procese čine potragom ovog autorice za vlastitim antropološkim mjestom.




Izložba je dio programa kolektiva qIZLOŽBE koji u partnerstvima s drugim europskim organizacijama nezavisne kulture radi na promociji mladih hrvatskih queer umjetnika/ca na međunarodnom nivou.


Tanja Minarik (rođena 1983.) diplomirala je Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, magistrirala na studiju Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se raznim aspektima video umjetnosti i oblikovanja - instalacijama, audio/vizualnim performansima, VJ-ingom, montažom i interaktivnom umjetnošću. Izlagala i prikazivala filmove na nizu zajedničkih izložbi i festivala. Nastupala posvuda, većinom s queer feminističkim a/v bendom Žen.


queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center u Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering memori, Berlin (2019.). Kolektiv je članica Platforme Doma mladih.

Dreiviertel (www.dreiviertel.ch) je nezavisni galerijski prostor u četvrti Monbijou u Bernu, Švicarska, osnovan 2017. Program galerije koordiniraju Anna Fatyanova i Christian Hoegl. Dreiviertel organizira izložbe, razgovore i predstavljanja lokalnih i međunarodnih umjetnika, te je ujedno platforma za mlade interdisciplinarne umjenike koji djeluju između umjetnosti, znanosti i ljudskih prava.

Primjedbe

Popularni postovi