Dom

Katarina Šoškić će skicu umjetničkog istraživanja na Domu mladih predstaviti javnosti u subotu, 20. listopada, s početkom u 18 sati u Beton kinu Doma mladih.



Katarina Šoškić umjetnica je koju zanima moć slike, način na koji narativne vrijednosti slike mogu biti u funkciji propitivanja dominantnih društvenih struktura. U Split je pozvana povodom festivala nezavisne kulture i umjetnosti Platformat gdje istražuje Dom mladih, odnose arhitekture i nezavisne kulture koja se tu razvila, ali i odnose Doma i njegove okoline, susjedstva, kao i šireg društvenog konteksta. U to istraživanje autorica ulazi kao “outsider” te joj se otvaraju nove perspektive na koje stalni korisnici Doma često ni ne obračaju pažnju. Kroz tu poziciju promatra i poziciju umjetnika u društvu, a koristeći medij fotografije i videa kao alate istraživanja autorica također propituje i same specifičnosti medija, dovodeći u pitanje mogućnosti same slike kao medija prenošenja cijelovite poruke vlastita istraživanja, te ga komplemntira tekstom.

Katarina Šoškić doktorantica je na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču, u području umjetničkih istraživanja, od listopada 2016. godine. Kroz doktorsko istraživanje bavi se turizmom i turističkim zonama europske obale, kao i širenjem polja fotografije i fotografskih knjiga u diskurzivne formate /van okvira nijemog medija.

Rezidencijalni boravak Katarine Šoškić u Splitu organiziran je u sklopu festivala nezavisne kulture i umjetnosti Platformat. Program je realiziran u partnerstvu kolektiva queerANarchive i Platforme Doma mladih, te financijski podržan od strane Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH i Split parkinga.




Primjedbe

Popularni postovi