queerANarchive predstavlja queer/feminističku inicijativu Contesting/Contexting SPORT

U Info zoni, 14. I 15. srpnja održat će se predstavljanje umjetničkog i aktivističkog rada Caitlin Davis Fisher, Carmen Grimm, Rafuckoa i Željka Blaće te radionica medijskih objekata i kreativnih intervencija u javnom prostoru. Autori se kreativnim praksama kritički osvrću na polje sporta te razotkrivaju sport kao polje generiranja identitetskih normativnosti koje postaju izvor frustracija i diskriminacija. Splitsko predstavljanje projekta organizira kolektiv queerANarchive. Dvodnevni program završava druženjem uz balote i kukičanje u organizaciji udruga Flomaster i Queer Sport Split.




Queer/feministička inicijativa ccSPORT,  nastala u Berlinu oko izložbenong projekta Contesting/Contexting SPORT, 14. i 15. srpnja će u Splitu predstaviti rad queer aktivista/-istica i umjetnika/-ica Caitlin Davis Fisher, Carmen Grimm, Rafaela Puettera aka Rafucko i Željka Blaće. Program se održava u Info zoni na adresi Jerina 1. Kroz projekcije, razgovore i radionicu izrade medijskih objekata i kreativnih intervencija u javnom prostoru, upravo u vrijeme Europske Univerzijade, netom po završetku Eura i pred Olimpijadu, autori će se kreativnim praksama kritički osvrnut na polje sporta. Kroz svoj rad oni razotkrivaju sport kao polje generiranja identitetskih normativnosti koje je kao takvo i izvor frustracija i diskriminacije za sve koji su uključeni ili isključeni iz sustava - i iz njegove hiper-medijacije, hiper-komercijalizacije i industrijalizacije.

Caitlin Davis Fisher queer je aktivistica, istraživačica i suosnivačica Guerreiras Projekta. Njen rada vezan uz umjetnost se fokusira na rod, tijelo, kapitalizam i futebol, te se temelji na njenom prethodnom iskustvu profesionalne nogometašice u Brazilu, Švedskoj i SAD-u.
Guerreiras projekt (www.guerreiras.org) međunarodni je projekt za rodnu ravnopravnost. Tim sportaša, umjetnika, znanstvenika i aktivista okupljen oko projekta organizira radionice, treninge, izložbe, istraživanja, performanse i prezentacije kojima potiče kritičku svijest o rodu. Iskustva s terena prebacuju u alate za akciju kojima otvaraju nove prostore za debate o rodu i pravima.

Carmen Grimm osnivačica je djevojačkih uličnih nogometnih timova i trenerica izbjegličkih ženskih timova, organizatorica je festivala i urbane sportsko-umjetničke inicijative Discover Football.
Discover Footbal (www.discoverfootball.de) osnovan je 2009. godine u Berlinu od strane entuzijastica koje koriste sport kao alat za osnaživanje žena i promociju interkulturalnog razumijevanja. Rad organizacije temelji se uglavnom na volonterskom radu žena, a turniri i konferencije koje provode lokalno i međunarodno omogućuju ženama i djevojkama da steknu vještine i izmjene znanja koja će im donijeti autonomiju, mobilnost i moć.

Rafael Puetter aka Rafucko (rafucko.com) umjetnik je i aktivist koji se bavi političkom satirom kroz YouTube videa i performanse. Na brazilskim društvenim mrežama njegovi radovi otvaraju važne rasprave o policijskom nasilju, manipulativnosti medija, nedostatku dijaloga između političara i naroda, homofobiji, te nasilnim raseljavanjima vezanim uz Svjetski kup i Olimpijadu.

Željko Blaće (QueerSport.info) djeluje u polju suvremene kulture i umjetnosti, tehnologija i medija te aktivizma u području sporta, društva i queera. Suosnivač je Multimedijalnog instituta - kluba Mama i pokretač queer sport zajednica, inicijativa i projekata. QueerSport je trans-lokalna zajednica pokrenuta kao sportska inicijativa koja je s vremenom prerasla u kreativnu i kritičku praksu koja propituje hetero/homo normativnosti te emancipira manjine, presijecajući kulturne, etičke, klasne i generacijske različitosti.




PROGRAM:

14. srpnja, četvrtak 

18 - 20 h @Info zona
Projekcije i razgovor s queer aktivistima/-icama/umjetnicima/-icama 

15. srpnja, petak 

11 - 14 h @Info zona
Radionica izrade medijskih objekata i kreativnih intervencija u javnom prostoru

18 - 22 h @Zvončac
Turnir u balotama + 1000 zastavica


Organizator: queerANarchive
Partneri: ccSPORT, qSPORT/QueerSport Zagreb, Queer Sport Split, Flomaster
Zahvale: MMSU Rijeka, GALUM Split, Info zona Split, nGbK Berlin,
Rad kolektiva queerANarchive podržava Zaklada Kultura nova.  Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Split.

Primjedbe

Popularni postovi