Pisali su o nama: CroL - Džepni kalendari queerANarchiva: brijanje, skrivanje, fetiši i S/M

Kao uvod u godinu disciplina, 2016. džepne kalendarčiće predstavili smo ovdje. Sada u cijelosti donosimo osvrt Duške Čolović za CroL.



"Stegom morim svoje tijelo i tjeram ga poput roba da ne bih, pošto sam drugima propovijedao, sâm bio odbačen." Upravo je taj biblijski citat iz prve poslanice Korinćanima ključ za čitanje džepnih kalendara koji su realizirani kroz jednu od radionica koje organizira splitski kolektiv queerANarchive. Ovo je već četvrta godina da kolektiv izdaje džepne kalendare koji početkom svake godine otvaraju priču o seksualnosti, naročito drugačijim seksualnostima, te izazivaju ustajale moralne vrijednosti okoline.
U biblijskom citatu s početka teksta članovi kolektiva prepoznali su suvremeni teror društveno nametnutih pravila ljepote i izgleda zbog kojih dobar dio nas svakodnevno mori svoja tijela da bismo se približili tom idealu i tako bili prihvaćeni.
"Nama je bilo zanimljivo što se stegovne mjere tu spominju u odnosu na tijelo te smo tu prepoznali vezu sa suvremenošću, kada kroz niz usvojenih normi svakodnevno morimo, discipliniramo svoja tijela da bi bila prihvaćena od zajednice. Svatko od sudionika se temom pozabavio na svoj način, a inspiracija se može naći gotovo u svakom segmentu suvremenog života, bilo da se radi o higijeni, tjelovježbi, dijetama, odijevanju itd., rekao nam je Tonči Kranjčević Batalić, koordinator queerANarchive kolektiva, koji dalje objašnjava:
"Na primjer brijanje, obračun s dlakama, jedna je od disciplina kojom naš izgled danas prilagođavamo normama. Upravo jedan od radova na kalendarčićima dovodi ovu praksu do ekstrema prikazujući ju kao borbu i tako podiže svijest o samom brijanju, discipliniranju dlaka i tijela kao nečemu što društvo nameće tijelu.
Na tu temu nadovezuju se kalendarčići koji donose fotografije tijela u crvenim, plavim i žutim jockstrapovimai štucnama. Koristeći odjevne predmete iz svijeta sporta s prepoznatljivim oznakama brendova kao seksualne fetiše, ove fotografije stavljaju tijelo i seksualnost u odnos s potrošačkim fetišima današnjice.
Kalendari gdje su tijela prekrivena krugovima u jarkim bojama osvrću se na svakodnevnicu online dejtanja koja ima svoje norme skrivanja i otkrivanja tijela. Par koji je sudjelovao u izradi ovih kalendara šaljivo se odnosi prema tome što se smije, a što ne pokazati na profilnim fotografijama na društvenim mrežama za gejeve.

Zato na njihovim fotografijama nalazimo kako na skriveno lice, što je uobičajna praksa na takvim profilima, tako i na skriveno sunce. Skrivajući nešto što nitko ne bi očekivao da treba sakriti u fotografiju unose zbunjujući element koji onda otvara pitanje zašto se išta krije na takvim fotografijama?

Primjedbe

Popularni postovi