Pisali su o nama: CroL - Ponos pedera – od ponosa na različitost do ponosa na uklopljenost, diskrecija se podrazumijeva

Prenosimo tekst Duške Čolović objavljen na poratlu CroL



"Di je pravo muško?", drugi broj fanzina splitskog Kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture – queerANarchive, promoviran je 24. prosinca u klubu Kocka. Kako je prigodni govor izostao, zamolile smo koordinatora Kolektiva Tončija Kranjčevića Batalića da nam predstavi fanzin.
"Radionice fanzina dio su programa queerRADIONICE koji kolektiv provodi tokom godine, imamo fotografiju, video, kalendare, razglednice, sitotisak na torbe i slično. Program podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Na ovom broju je radilo šestoro suradnika/ica, svatko je doprinio nekim sadržajem, tekstom, fotografijom, kolažem, dizajnom, pripremom za tisak... Radionice su se održavale kroz studeni u galeriji Praktika u Kocki koju vodi udruga KUM, i s njima surađujemo gotovo na svim programima. Osim promocije u Kocki, imali smo i promociju na jednom drugom okupljalištu u Splitu, gdje je fanzin izložen kao zidne novine. Planiramo nastaviti s tom praksom, i tamo i na drugim okupljalištima redovito oglašavati i promovirati aktivnosti Kolektiva, rekao nam je koordinator Tonči.
U potrazi za pravim muškarcem, fanzin donosi fotografije sa štajga, osvrt na tutaša kao ideal pravog diskretnog muškarca, kolažnu analizu maskuliniteta u medijima, dvije kratke priče o pederluku i boljem svijetu te komentar na aktualnosti sa splitskih štajgi. Što se forme tiče, ovogodišnji fanzin je koncipiran kao forma za čitanje iz ruku ali i kao zidna novina. Obratite pažnju na prostore u kojima se krećete, možda baš tamo na nekom zidu osvane ovaj fanzin, tako je "Di je pravo muško?" predstavljen na blogu Kolektiva.
A mi smo, prelistavajući fanzin našli odgovor na pitanje kako prepoznati pravog muškarca:
"Uza sve veću afirmaciju pederluka u svijetu, ponos pedera prešao je iz ponosa na različitost u ponos na uklopljenost. Uz samo površnu analizu želja i zahtjeva na profilima aplikacija za dejtanje brzo postaje jasno da se ono nešto što bismo mogli nazvati pravim muškarcem opisuje kao jednostavan, uredan, sportivo, diskretan i zna što hoće. Kad bismo tom opisu morali pridodati i set vizualnih karakteristika po kojem ga možemo prepoznati na cesti, prepoznati, al' da se ne oda da je drugačiji od ostalih, u lokalnom kontekstu, to bi bio tipičan tutaš... Muškarac u tuti odgovara društvenim očekivanjima, ničim ne odskače, dakle, diskretan je. Tako je karakterna osobina dobila svoj vizualni kod. Tutaš je pravo muško. Ideal kojem pederi teže i za kojim sline. Diskrecija se podrazumijeva."
U fanzinu se problematizira i akcija čišćenja Turske kule, desetljećima zapuštene zelene površine u Splitu, koju autor teksta doživljava kao "još jednu prikrivenu kampanju protiv homoseksualnih praksi u Splitu... Razgolićeno brdo koje je ostalo iza nesmiljenog građanskog pustošenja svakako više nije mjesto gdje svoja tjelesna prava i prakse mogu ostvarivati ionako marginalizirani, gorespomenuti pojedinci.... Više je nego razvidan trend uništavanja gej i sličnih gajeva, sve pod krinkom javnih ili privatnih interesa..."
Slijedi SF priča, humoreska o Adamu i Adamu i duhoviti kolaži. Fanzin možete prelistati ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi