Jeste li našli svoje mjesto pod suncem na Duilovu?


Teško pristupačna te nezanimljiva široj javnosti, divlja plaža na Duilovu već dugi niz godina okupljalište je muškaraca koji traže društvo drugih muškaraca. Pretežno su to muškarci iz Splita i šire okolice ali zalutaju tu i turisti koji negdje na internetu iskopaju podatak o ovoj plaži. Neformalan karakter plaže čini je prostorom slobode za razne prakse svakodnevnice koje društvo sankcionira. Od naturizma, nudizma do seksa među muškarcima u šumarku nad plažom, na Duilovu je sve dozvoljeno. Osim prostornih praksi nestrukturirani prostor plaže izrodio je neke neformalne privremene prostorne strukture. 




Uz već uobičajene utabane staze cruisinga, suhozide kojima korisnici formiraju svoj prostor užitka na plaži, tu su i strukture koje osiguravaju nešto više hlada nego što ga sama priroda pruža. Barba koji nije iz Splita ali veli kako godinama dolazi na ovu plažu objasnio nam je kako je sebi osigurao potrebnu hladovinu.  Sav potrebni materijal, osim ručnika i platna koje stvara hlad, našao je na plaži. Osušene grane trstike poslužile su kao nosiva konstrukcija a odbačene vrećice koje su ostali kupači ostavili ili ih je nanijelo more učvrstile su strukturu. Tako postavljena, samo treba nešto prebaciti preko nje i hladovina je tu.




I premda će ovakvoj strukturu prvo jače jugo izbrisati svaki trag lako ju je ponoviti kad zatreba. Zgodan je ovo primjer kako se ljudi dobro snalaze u nestrukturiranim prostorima grada. Na Duilovu našli su svoje mjesto pod suncem, simbolički i doslovno, te si osigurali metar kvadratni hlada ne devastirajući rijetke preostale dijelove prirodne obale u Splitu. Jeste li se i vi već pronašli svoje mjesto pod suncem Duilovu ovog ljeta? 




Primjedbe

Popularni postovi