Grad križeva

U petak, 7. prosinca u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka otvara se izložba multimedijalnog umjetnika Darka Škrobonje. Izloženi radovi dio su šireg umjetničkog istraživanja koje se odvija kao potraga za autentičnim i specifičnim motivima u lokalnoj sredini a u ovom postavu prevladava motiv križa kojeg autor pronalazi kako u sferi javnog tako i privatnog.



Radovi izložbeni pod zajedničkim nazivom Grad križeva dio su šireg autorskog istraživanja koje polazi iz želje vizualnog umjetnika Darka Škrobonje da pronađe sliku koja predstavlja grad u kojem živi, ne sliku grada s razglednice i grada kao turističke destinacije, već sliku koja bi predstavljala ono autentično i specifično za jednu lokalnu sredinu, konkretno za grad Split, ali koja istovremeno funkcionira i u širem suvremenom mediteranskom kontekstu, u okviru kojeg se ovo istraživanje i odvija.
U tom vizualnom istraživanju autor često nailazi na motiv križa te ga uzima kao centralni motiv oko kojeg razrađuje ovaj postav. Kao takav on dominira postavom na video snimci križa na Marjanu, kao što i taj stvarni križ dominira vizurom grada. Iz tog javnog konteksta dominacije simbola nad prostorom autor naglo prelazi u sferu intimnog i privatnog. To drastično sukobljavanje dvije sfere u samom odabiru radova ovog postava nameće razmišljanje o njihovim odnosima u svakodnevnom životu. Na fotografijama iz sfere intimnog i privatnog motiv križa postaje životan i tjelesan, ponavlja se u ukrštenim rukama starije osobe, križićima upisanim u tablete te ukrštenim spolovilima. Drugi video rad, prikazujući jednu nesvakidašnju seksualnu praksu samodiscipliniranja, stavljen u odnos s ranije spomenutim videom te ostalim fotografijama, odnose prostorne i društvene dominacije križa promatra iz perspektive discipliniranja, samodiscipliniranja.

U formalnom smislu sam križ postaje i kompozicijski element na fotografijama pa se na ovo umjetničko istraživanje može gledati i kao istraživanje formalnih karakteristika fotografije mladog autora, istraživanje koje će svoj puni smisao dobiti tek kroz naredne izložbe ostalih tema koje su se otvorile kroz ovo istraživanje.

Darko Škrobonja rođen je 1986. godine u Splitu gdje 2005. godine završava II. jezičnu gimnaziju. Godine 2010. završava školu filma Kino klubu Split nakon čega upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer Film i video. Godine 2012. odlazi u Njemačku u HBK Braunschweig kao Erasmus stipendist i uspješno polaže ljetni semestar u klasi prof. Corinne Schnitt i prof. Candice Breitz. Godine 2013. postaje sveučilišni prvostupnik Filma i videa, a godine 2016. završava diplomski studij Medijske umjetnosti na UMAS-u. Kao student izlagao je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj među kojima je i 38. Splitski salon s radom „Baba“, 2015. godine, pod mentorstvom prof. Mirka Pivčevića, imao je prvu samostalnu izložbu fotografija, “Nasip” u galeriji Bez Naziva. Iste godine imao je i drugu samostalnu izložbu, “Miro” u Galeriji umjetnina u Splitu u sklopu projekta Fast Forward. Godine 2016. Izlagao je seriju fotografija na grupnoj izložbi Almissa open art festivala u Omišu te radio na realizaciji i foto dokumentaciji projekta “DO IT” u Galeriji umjetnina u Splitu. Godine 2017. imao je svoju treću samostalnu izložbu, “Sade Sati” u galeriji Galić u Splitu, izlagao je u galeriji Greta u Zagrebu na grupnoj izložbi “Osmi dan” i sudjelovao na grupnoj izložbi “Entropija grada” u HNK Split na 63. Splitskom ljetu. Godine 2018. izlaže “Sade sati” u galeriji Greta i Botaničaru u Zagrebu. Autor je, kamerman i direktor fotografije za više kratkih igranih i dokumentarnih filmova.
qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center u Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.) i Organ vida, Zagreb (2017.).

Program qIZLOŽBE realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH i Grada Splita. Rad kolektiva financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi