Čarobni berlinski pederluk

Izložba autora Sholema Krishtalke Odlomci iz Pedera kroz crteže i slike iz ciklusa Berlinski dnevnik tematizira svakodnevicu gej života u Berlinu danas. Kombinirajući radove s prijepisima odlomaka SF fantastičnog romana Pederi i njihovi prijatelji između revolucija autor naglašava čarobnost zabilježenih trenutaka i njihovu arhivsku važnost. Izložba se otvara u srijedu, 7. studenog u 20 sati, u galeriji Kluba Kocka, te se može razgledati do 16. studenog radnim danom od 20 do 24 sati.





Berlinski dnevnik Sholema Krishtalke bilježenje je svakodnevice u tehnici crteža i slike, od kako je autor iz Toronta 2013. godine preselio u Berlin. Potraga za stanom, posjet ambulanti, barovi i seks klubovi, intimni susreti, traume i tužni trenutci potraga su autora za vlastitim identitetom kao i identitetom gej zajednice unutar koje se autor kreće. A njihovo bilježenje istovremeno je afirmacija banalnog kao i onog specifičnog za jednu zajednicu koja je iz perspektive dominantnih diskursa i ideologija, zajednica drugog i drugačijeg, izopačenog i egzotičnog. Prilikom izložbe u Splitu autor slike i crteže iz dnevnika izlaže zajedno s prijepisima odlomaka romana Pederi i njihovi prijatelji između revolucija (Larry Mitchel, 1977.). Premda je roman žanrovski radikalna gej SF fantastika, nastao u periodu nakon Stonewalla a prije epidemije AIDS-a, on je istovremeno dokument svog vremena, društvenih konstalacija jedne zajednice između njene dekriminalizacije i pravne normalizacije koja je slijedila. Suočavajući vlastite dnevnike s ovim romanom autor ne samo da razotkriva čarobnost unutar zatečene svakodnevice, već nameće promatranje vlastita rada u širem kontekstu društveno-političke stvarnosti u kojoj dnevnici nastaju te rada kao dokumenta po kojem će ta ista zajednica čije postojanje autor bilježi biti zapamćena. Tu se otvara pitanje i dokumentarističkog pristupa o kojem autor stav zauzima odabirom samog medija. Bilježenje svakodnevice crtežom i slikom, a ne npr. fotografijom, vrača nas na čarobnost trenutaka koje autor, stvarajući narative dnevnika, predlaže kao dokument postojanja jedne zajednice.


Sholem Krishtalka (www.sholem.ca) umjetnik je i pisac s trenutnim boravištem u Berlinu. Crtanje i slikanje tehnike su u kojima stvara, a osim slike i crteža radove objavljuje u formama umjetničkih knjigza, fanzina i drugih kombiniranih formi. Izlagao je u Kanadi, Sjedinjenim američkim državama i Europi; tekstove je objavljivao u nizu međunarodnih online i tiskanih publikacija.


Izložba Odlomci iz Pedera Sholema Krishtalke realizirana je u sklopu programa qIZLOŽBE koji provodi kolektiv queerANarchive. Kustos programa je Tonči Kranjčević Batalić.Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, te u partnerstvu s Koalicijom udruga mladih. Rad kolektiva queerANarchive podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi