qFEST 2018.







Od 19. svibnja do 23. lipnja, s mnoštvom programa te na raznim lokacijama odvija se ovogodišnji program qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg. Program festivala pogledajte u nastavku.








Nakon nekoliko sezona raštrkanog kulturnog i društvenog programa LGBTIQ+, ljudskopravaških i srodnih organizacija koji se odvijao u susret Splitskom pride-u, 2017. godine kolektiv queerANarchive inicirao je objedinjenje programa u festivalskom formatu te je tako nastao qFEST - Festival drugog i drugačijeg. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koje objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem Splitskom prideu.


PROGRAM


subota, 19. svibnja, 20:30 h

Gradsko kazalište mladih, Prokurative, Trg Republike 1/I, Split

PREDSTAVA - TRI GVINEJE

Predstava Tri gvineje je scenska adaptacija prva dva dijela istoimenog eseja, jednog od posljednjih radova Virginie Woolf, sa dodatom poezijom pjesnika Wilfreda Owena. Djelo zagovara korjenitu vrijednosnu preobrazbu u društvu i propituje hijerarhijski ustroj društva temeljen na patrijarhatu, nacionalizmu i fašizmu. Predstava beogradskog redatelja Bojana Milosavljevića je u formi scenskog eseja i traje oko 60 minuta nakon čega će biti organiziran razgovor sa publikom na temu rodnih odnosa u društvu.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”





ponedjeljak - petak, 21.-25. svibnja, 19 - 21 h

Tiskara, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RADIONICA FANZINA - PEDERLUK U DOBA TURIZMA

Sezona je počela, turisti su u gradu ali i na aplikacijama za dateanje. Radionica fanzina kroz intervjue, ankete te izradu vizualnog materijala istražuje odnose lokalnih muškaraca i turista.

Prijave na mail: queeranarchive@gmail.com

queerANarchive





petak, 25. svibnja 21 - 01 h

Chillton bar Split, Jadranska 1, Split

BITCHERIN PARTY

Tradicionalno okupljanje splitskih lezbi. Na programu su premijera završne epizode prve sezone web serije Maništra pomidore, puno plesne muzike i dobre vibre.

Neformalna inicijativa Bitcherin





nedjelja, 27. svibnja, 11 - 19 h

Mali amfiteatar, Park šuma Marjan, Split

3. DANI TOVARA

Ovogodišnje izdanje Dana tovara uz bogat glazbeni program, čitanja poezije, likovne izložbe i radionice za djecu, mlade i odrasle donosi i prezentaciju nove publikacije "Toward Europe", te neizostavno druženje sa marjanskim tovarima.

Toward Europe/Uzgon





srijeda, 30. svibnja, 19 h (otvaranje)

četvrak, petak, 31. svibnja - 1. lipnja, 18 - 21 h

Galerija MKC, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RUBEN MONTINI - NE MOGU BEZ

Nakon Londona, Berlina i Nuora (Italija) projekt Ova anonimnost je subverzivna Rubena Montinija dolazi u Split. Platno dugo tridesetak metara te široko metar i pol, po zamisli umjetnika obići će sve europske države. Na svakoj postaji, kao vid kolektivnog performansa, umjetnik poziva građane i građanke, bez obzira na prethodna znanja i iskustva, da u tehnici ručnog veza doprinesu finalnom djelu. U vrijeme političkih nestabilnosti i dovođenja u pitanje jedinstva Europe, u svojoj finalnoj verziji, kad se specifičnosti individualnih rukopisa stope u kolektivni izričaj, rad metaforički progovara o ljepotama različitosti i jedinstvu postignutom zajedničkim naporima.

Kao uvod u ovaj kolektivni performans, na samom otvaranju izložbe autor izvodi samostalni performans One person protest - Protest jednog čovjeka.

Queer Sport Split





subota, 2. lipnja, 12 h (otvaranje)

nedjelja - petak, 3. - 8. lipnja, 9 - 21 h (osim ponedjeljkom)

Stara gradska vijećnica, Pjaca, Narodni trg, Split

VIANNEY LE CAER - BEIRUT SUN BATHERS

Izložba Vianney Le Caera, francuskog fotografa s Londonskom adresom, predstavlja seriju od

dvadesetak fotografija u boji objedinjenih pod zajedničkim nazivom Beirut Sun Tanners. Fotografije

prate grupu lokalnih muškaraca koji se u zimskom periodu sunčaju i kupaju na plaži Američkog

sveučilišta u Beirutu. Prikazi osunčanih muškaraca različite životne dobi u trenutcima zaigrane

komunikacije, međusobnog apliciranja krema za sunčanje ili brijanje torza i leđa otkrivaju zanimljivu

dinamiku ove neobične zajednice.

queerANarchive






ponedjeljak - petak, 4. - 8. lipnja u 18- 20 h

LGBT Centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

RADIONICA TRANSPARENATA ZA PRIDE

Neka se i vaš glas čuje. Recite to transparentom. A možete ga i sami nositi u povorci.

Neformalna inicijativa Bitcherin, Rišpet





ponedjeljak, 11. lipnja, 21 h

Split

VOGUE FLASH MOB

Svjetski poznati vogue plesači Monika Yamamoto i Viktor Yamamoto uz pomoć zagrebačkih voguera pripremaju iznenađenje negdje na ulicama Splita.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Flamingo, Prostor Plus, Clubture, Uzgon





utorak, 12. lipnja, 18 - 22 h

Plava dvorana, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

VOGUE/HR

Hrvatska turneja Monike Yamamoto i Viktora Yamamota, podžana skupinom zabrebačkih voguera splitskoj plesnoj public približit će ples vogue koji svoje korijene vuče iz afroameriče LGBTIQ+ zajednice New Yorka. Monika i Viktor, pobjednici velikog broja vogue natjecanja, održat će u Splitu program koji se sastoji od tri dijela: panela na kojem će predstaviti kulturu voguea, odnosno ballroom kulturu, zatim plesne radionice na kojoj će zainteresirane polaznike naučiti osnovne elemente različitih stilova plesa vogue te večernjeg programa na kojem će prenijeti dio atmosfere vogue balova, odnosno natjecanja.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Udruga Flamingo, Prostor Plus, Clubture, Kolektiv Style Force





ponedjeljak - petak, 11. - 15. lipnja 18 - 21 h

Tiskara, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RADIONICA SITOTISKA - PEDERUŠA

Pederuša je imenica ženskog roda s kojom je pederulu ušao u svakodnevni govor. Na radionici sitotiska istražit će se slični primjeri širenja pederluka, nacrtat prikladni crteži i slogani te isti otisnuti na prišivače. Kroz praktičan rad sudionici radionice upoznat će se s cijelim procesom sitotiska te imat priliku realizirat i druge motive po vlastitom nahođenju.

Prijave na mail: queeranarchive@gmail.com

queerANarchive





petak, 15. lipnja,19 h

LGBT Centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA BEYOND BINARY

Projekt Beyond Binary suradnički je projekt Queer Sport Splita i partnerskih organizacija koji ispituje sportske norme i propise koji se temelje na vrlo ograničavajućoj binarnoj segregaciji muških / ženskih sportova, pretpostavljaju muške/ženske karakteristike i često projeciraju heteronormativne konstrukcije - poput miješanih (raznospolnih) parova kao osnovnih timova. Projekt se provodi kroz program Europske komisije Erasmus+ Sport u partnerstvu s organizacijama Out in Slovenija, Seitenwechsel Sportverein für FrauenLesbenTrans*Inter* und Mädchen, Berlin, Njemačka, LEAP Sport Scotland, UK, i Aquahomo, Pariz, Francuska.

Queer Sport Split




petak, 15. lipnja, 20 h

LGBT centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

MOJA DUGINA OBITELJ

Članice i članovi udruge Dugine obitelji, koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o planiranju obitelji, predstavit će slikovnicu “Moja dugina obitelj”. Cilj ove slikovnice je jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.

Dugine obitelji






subota, 16. lipnja, 17 - 05 h

Gljev, Sinj

qFEST@GLJEVSTOK

Gljevstock festival je zamišljen kao neformalna svirka uz druženje članova sinjskih bendova i njihovih prijatelja. Prvi je put održan 2010. godine. Glavni cilj festivala je druženje i sloboda, te kao takav nikad nema ogradu, bendovi uvijek sviraju prezentacijski, a ne natjecateljski, dok su kampiranje i ulaz besplatni. Gljevstok u suradnji s Cenzurom Plus, ove godine otvararaju Domaćigosti, zbor koji putem glazbe nastoji približiti kulture koje se ne poznaju, jednu drugoj, ukazati na položaj izbjeglih i diskriminaciju imigranata.

Radionice: Radionica Dreamcatcher-a, Radionica Makrame-a,Holla Hoop radionica, Masaža, Joga, Hramov Cirkus, Radionica kukičanja - 1000 zastavica subverzije.

Gljevstok, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Uzgon, queerANarchive, Teserakt






ponedjeljak, 18. lipnja, 20 - 22 h

Beton Kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

QUEER FACES MIGRANT VOICES

Queer Faces Migrant Voices projekt je koji mladim queer migrantima i izbjeglicama pruža priliku da kroz medij radij i fotografije da vlastito iskustvo sekusalnih i kulturnih identiteta podijele s drugima.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive, Stichting art.1





utorak, 19. lipnja, 20 - 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

INTERNATIONAL QUEER AND MIGRANT FILM FESTIVAL

qFEST donosi izbor filmova s International Queer and Migrant Film Festivala koji jednom godišnje u Amsterdamu predstavlja filmove koji se bave temama LGBTIQ+ manjina iz perspektive migracija. U Beton kinu će biti prikazani sljedeći filmovi:

Elias, (Nizozemska, 2017.) režija Lucas Van der Rhee, 13 min

Elias živi i radi u malom lučkom mjestu Ijmuidenu u Nizozemskoj. Živi s bratom Kemalom i nedostaju mu roditelji koji su se vratili u Tursku. Kada braća sobu od roditelja iznajme Tomu, Elias otkriva nove stvari o sebi.

Chronic, (Libanon/Njemačka, 2017.) režija Mohamed Sabbah, 89 min

Fotograf Omar ima poseban odnos sa smrću. Pokušava ga izraziti kroz novi projekt. Između zidova studija susreću se fotograf i tri osobe. Njihova tijela izražavaju priče o seksu, ljubavi i traumi u Bejrutu.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive, International Queer and Migrant Film Festival




četvrtak - petak, 21. - 22. lipnja, 20 - 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

LGBT FILM FESTIVAL LJUBLJANA

LGBT Film Festival iz Ljubljane najstariji je LGBT filmski festival u Europi. Kroz presjek slovenske produkcije filmova vezanih uz festival upoznat ćemo se s utjecajem festivala na slovensko društvo. Festival će predstaviti Polona Černič iz Društva ŠKUC. Kroz dva dana projekcija biti će prikazani sljedeći filmovi:




četvrtak, 21. lipnja

Janez, (Slovenija, 2012.) režija Andrea Celija i Urša Kastelic, 12 min

Janez je kratki dokumentarni film o neupitnoj ljubavi, prihvaćanju i podršci u obitelji te otporu homofobnom okruženju u Sloveniji.

Homo risk, (Slovenija, 2008.) režija Vesna Vravnik, Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Irena Kovačević, 16 min

Kolektiv Pobuna lezbijki postavlja pitanja o značenju javnog prostora, gdje lezbijke nalaze svoj prostor. Koristeći video i elemente performansa film razotkriva ironičnu skučenost heteronormativnosti te prelazi granice vidljivog i slušnog.

Božja pogreška, (Slovenija, 2014.) režija Eva Matarranz i Anna Savchenko, 20 min

Plavuša Salome priča o svom djetinjstvu u Jugoslaviji kada je još za svih bila dječak Nenad.

Gay život u Krškom,(Slovenija, 2007.) režija Nicolas Woche, 6 min

Redatelj filma polazi od statističke informacije da je od 1 do 10 posto opće populacije homoseksualne orijentacije te kamerom polazi u potragu za takvim osobama u malom slovenskom mjestu Krškom s populacijom od 8000 stanovnika.

Vrijeme je za Kabaret Tiffany, (Slovenija, 2016.) režija Yuliya Molina, 19 min

Film donosi priču o nastanku kabaret grupe u klubu Tiffany u Ljubljani. Upoznaje nas s izvođačima, njihovim pričama i motivima za umjetničku rad, te koliko njihova osobna i intimna iskustva oblikuju sam umjetnički performans.




petak, 22. lipnja

Po gladini (Slovenija, 2017), režija Blaž Slana, 19min

Nakon neuspjele epizode u Berlinu, Mitja se vraća u Sloveniju gdje ga dočekuje njegov dečko Bojan. Povratak nije lak, Mitja pokušava reći Bojanu tajnu koja bi mogla staviti na kocku njihov odnos.

Uporni duh (Slovenija, 2017.) režija Ana Čigon, 5 min

Animirani film o mački koja u uredu Ministarstva mačjih poslova traži pasoš. Sve ide glatko dok je ženski i muški mačji službenici ne pitaju za spol.

Život na visokoj nozi (Slovenija, 2014.) režija Jasna Merklin i Kaja Vrhovec Andrič, 10 min

Dokumentarac o jednom komadu obuće otkriva društvene granice i predrasude skrivene u njemu.

Vstaja lezbosov: Prvovrstni. Drugi (Slovenija, 2009.) Režija: Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik. 7 min Kolektiv Pobuna lezbijki postavlja pitanja o značenju javnog prostora, gdje lezbijke nalaze svoj prostor. Koristeći video i elemente performansa film razotkriva ironičnu skučenost heteronormativnosti te prelazi granice vidljivog i slušnog.

Kondomi za papu (Slovenija, 2009.) režija Roman Kuhar, 7 min

Kada je papa 2009. posjetio Afriku i ustvrdio da kondomi nisu rješenje za AIDS već dio problema slovenski LGBTIQ+ aktivisti organizirali su protestnu akciju Kondomi za papu. Ovaj film dokumentira protestnu akciju.

Transrodni život u Sloveniji (Slovenija, 2016.) režija Michelle Emson, 40 min

Dokumentarni film donosi portrete deset transrodnih i rodno varijabilnih osoba koje žive diljem Slovenije, prepričavajući njihovo iskustvo rodnog identiteta te njihov položaj u Sloveniji.

queerANarchive, Društvo ŠKUC






petak, 22. lipnja, 18 - 20 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FRANKO DOTA: NA RASKRŠĆU TRADICIJE I SEKSUALNE MODERNOSTI: MUŠKA HOMOSEKSUALNOST U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI

Sve do 1950-ih homoseksualnost je u socijalističkoj Jugoslaviji smatrana “buržoaskim i izopačenim” proizvodom “nezasitnog kapitalizma”, a mogli su joj biti skloni jedino “dekadentni intelektualci”, građanska klasa, svećenici i neradnici, na koje se gledalo kao na “kvaritelje zdrave radničke omladine”. No s popuštanjem ideološke prezasićenosti i velikim društvenim modernizacijskim zamahom, liječnici, seksolozi i pravnici sve su učestalije i glasnije u javnosti stali zagovarati nužnost potpune dekriminalizacije muške homoseksualnosti. Predavanje na temu muške homoseksualnosti u SFRJ 1945. - 1989. održat će dr.sc. Franko Dota.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive






subota, 23. lipnja, 18 sati

Đardin, Split

PRIDE

Splitski Pride progovara o problematici obitelji, zagovara prihvaćanje identitetske, rodne i seksualne slobode, opire se homofobiji, transfobiji i autohomofobiji te promiče vidljivost LGBTIQC++ zajednice u Splitu i okolici. Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da svojim sudjelovanjem u povorci podrže pravo pojedinca na samoodređenje i slobodu odabira načina života, čak i kada se on ne uklapa u ustaljene društvene norme.

Nakon tradicionalne povorke centrom grada, u Đardinu će se održati prigodni zabavni program uz glazbu, light show i mnogo iznenađenja.

Ujedinjena splitska LGBTIQ+ scena





subota, 23. lipnja, 23 - 05 sati

Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

AFTER PRIDE PARTI

Nakon povorke zabava se nastavlja u Kockinom hodniku.


Koalicija udruga mladih




Program festivala se organizira se uz sufinanciranje iz Programa Europa za građane, Europske unije, u okviru projekta Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih principa je održivost Europske unije, nositeljice Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS” i partnerskih organizacija Europska mreža nacionalnih organizacija civilnog društva, Brisel; Centar za informiranje, sudjelovanje i razvoj nevladinih organizacija, Ljubljana ; Balkanska mreža za razvoj civilnog društva, Skopje; Građanske inicijative - Udruga građana za demokraciju i građansko društvo, Beograd; Centar za razvoj nevladinih organizacija, Podgorica; Makedonski centar za međunarodnu suradnju, Skopje; Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Split; Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja, Split, uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa, aktivista te građanki i građana.


Programske aktivnosti festivala realizirane su uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Primjedbe

Popularni postovi