3. lipnja 2016.

Traganja za vlastitim identitetom u Staroj gradskoj vijećniciU četvrtak, 2. lipnja u 19:30 sati u Staroj gradskoj vijećnici otvorena je izložba Traganja. Fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel donose portrete osoba koje svoje LGBTIQ identitete formiraju unutar tradicionalnih zajednica, često opterečenih religijom. Izložba je dio kulturnih događanja u gradu koja prethode Splitskom prideu.

Izložba se može razgledati svakog dana od 9 do 21 sat, u periodu do 9. lipnja.


Iz teksta kataloga prenosimo: 

Fotografirati znači pridavati važnost - pisala je Susan Sontang u svojoj knjizi O fotografiji. Fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel ne teže pronaći posebnu ljepotu u portretiranim osobama, niti privući našu pažnju nekom njihovom posebnom neuobičajenošću. Osobe na fotografijama sasvim su obične da se ne bi iznenadili kad bi ih sreli na ulici po izlasku iz galerije. Tu se odmah nameće pitanje zašto su im autori odlučili dati važnost, pa onda i zašto su njihovi portreti izloženi ovom prilikom.

Ono što tišina fotografskih portreta skriva otkrivaju legende koje prate svaki portret. U nekoliko kratkih crtica one sažimaju identitetsko pitanje osobe na fotografiji. Teret tradicionalne zajednice, često opterećen i religijom, te seksualno opredjeljenje koje ta ista zajednica ne prihvaća okviri su unutar kojih portretirane osobe tragaju za vlastitim identitetom i prihvaćenošću. Druge i drugačije unutar njihove zajednice Belloni pronalazi u Maroku gdje je nastao ciklus fotografija Ja sam musliman i gay. Pod zajedničkim nazivom Vidljiva lica Yuksel donosi seriju fotografija LGBTIQ osoba koje žive unutar turske zajednice u Nizozemskoj.

Odgovor na pitanje zašto su oni izloženi ovom prilikom stoji upravo u činjenici da se osobe sa fotografijama u ničem ne razlikuju od ljudi koji nas svakodnevno okružuju. Portretne fotografije Bellonija i Yuksel ovom prilikom objedinjene pod nazivom Traganja podsjetnik su na druge i drugačije u našoj zajednici te podrška njihovom traganju za identitetom i prihvaćanjem.

Bram Belloni (r. 1976) nizozemski je fotograf s više od deset godina iskustva u komercijalnoj, dokumentarnoj i portretnoj fotografiji. Želja da spozna i dokumentira ljudski život općenito krije se iza njegovih osobnih projekata. Radeći s pojedincima autor istražuje kako se društveni problemi manifestiraju na osobnom nivou.


Cigdem Yuksel (r. 1989.) nizozemska je fotoreporterka s prebivalištem u Amsterdamu. Studirala je novinarstvo na Sveučilištu u Leidenu. Cigdem najviše radi za nizozemske dnevne novine De Volkskrant. Kad ne radi za novine bavi se vlastitim fotografskim projektima.Nema komentara:

Objavi komentar