Gurkanja u Praktici

U ponedjeljak 4. siječnja u 19 h u Galeriji Praktika predstavljena je video instalacija umjetnika Marka Gutića Mižimakova i Tonča Kranjčevića Batalića unutar koje se zaigrao Vigur Gurdu. Pod zajedničkim nazivom Gurkanja ovaj projekt realiziran je kroz međunarodnu suradnju umjetnika unutar programa queerIZLOŽBE.


Video instalacija i igra Gurkanja projekt je kolektiva queerANarchive realiziran kroz suradnju umjetnika Marka Gutića Mižimakova iz Zagreba, Tonča Kranjčevića Batalić iz Splita te Vigura Gurdua iz Ljubljane a sastoji se od višekanalne video instalacije u kojoj međusobno komuniciraju dva autorska video zapisa te igre koju tjelesnim prisutstvom i pokretom uspostavlja plesač. Video instalacija Gurkanja kroz dva autorska video zapisa u prostor galerije prenosi jednan performativni čin. Video zapisi su različitih kvaliteta. Taj estetski odabir ne odražava samo senzibilitet pojedinog autora, on samo otvara niz mogućih interpretacija samog čina koji u odnos stavlja tijelo i prostor, intimno i javno. Dva tijela koja se približavaju i udaljavaju, privlače i odbijaju, intimnim gurkanjem pregovaraju vlastiti odnos ali i svoje postojanje u odnosu na javno, na ulicu. Odnos dodatno potaknut mrakom sporedne ulice u video zapisu postaje odnos svjetla i sjene. U svom gurkanju konture tijela izlaze u svijetlo ulice te se opet povlače u mrak. Na uspostavljene odnose u samom prostoru galerije tijelesnom prisutnošću i pokretom reagira plesač. Kroz svoj performans on inzistira na vlastitom mjestu, traži poziciju vlastite drugosti u zatečenim okolnostima. Nadovezujući se na igru iz video zapisa on širi značenje rada na odnose tjelesnog prisustva i odsustva.




Video zapisi korišteni u ovom radu nastali su u sklopu radionice queerULICA koju je queerANarchive organizirao početkom 2015. godine. Radionica je imala za cilj zabilježiti pregovaranja queer identitea u javnom prostoru grada, na ulici. Vizualni umjetnik Marko Gutić Mižimakov i član kolektiva queerANarchive Tonči Kranjčević Batalić jedan od timova su koji je sudjelovao na radionici. Plesač, istraživać zaigranosti Vigur Gurdu unutar ovog projekta nastavlja se igrati konceptima drugosti, koje je započeo istraživati unutar autorske igre Drug.



Primjedbe

Popularni postovi