queerIZLOŽBE: Kolaži vremena Petera Molleta u Galeriji Praktika

U sklopu ciklusa queerIZLOŽBE, u utorak 14. srpnja u 20 h, u Galeriji Praktika u Domu mladih otvara se izložba Petera Molleta pod nazivom Kolaži vremena. Djelujući od šezdesetih do devedestih godina prošlog stoljeća autor je pretežno radio u tehnici kolaža koristeći isječke iz tiska svog vremena. Kompozicije na granici figuralnog i apstraktnog tako otkrivaju jednu individualnu sliku vremena, sliku koju je autor odlučio predstaviti te kojoj ne nedostaje i pogleda uvjetovanog autorovim seksualnim opredjeljenjem. Postavljanjem izložbe švicarskog autora koji je živio i djelovao u Kelnu queerANarchive želi otvoriti pitanje osobnih arhiva starijih queer osoba kod nas. Izložba će biti otvorena do 19. srpnja te se može razgledati svakim danom od 18 do 21 h.
Izložba je realizirana uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.



Iz teksta kataloga:
Peter Mollet počeo je raditi kolaže sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Rođen je 1937. u Braşovu u Rumunjskoj. Nakon rata s obitelji emigrira u Švicarsku gdje završava školu u Zürichu. Sa 22 godine započeo je glumačku karijeru u Minhenu. !963. u Kelnu je upoznao Hansa. Par je živio zajedno do kraja života.
U svojim ranim radovima Peter je bio inspiriran razvojem pop arta. U komozicijama punih boja napravljenih od isječaka iz časopisa osjećaju se šezdesete. Peter se volio igrati organskim formama, a neke kompozicije pokazuju više tijela nego što je vrijeme dozvoljavalo. Istovremeno njegovi radovi su vrlo poetični. Tu se otkriva karakter umjetnika, koji je bio osjećajna osoba, znao je živjeti i imao je osjećaj za humor. Biti pozvan na izložbu ili gurmansku večeru koje je par organizirao u svom stanu u Kelnu, gdje su živjeli od 1969., bila je privilegija koju nitko od pozvanih nije htio propustiti.
22 kolaža švicarskog umjetnika Petera Molleta izložena na splitskoj izložbi dio su izložbe Collage Décollage koja je održana 2014. godine u Galeriji Smend u Kelnu. Tom prilikom Peterov opus je pokazan u javnosti prvi put nakon više od dvadeset godina. Izložba je pruža uvid u bogat opus nastao od sredine šezdesetih do devedesetih godina. U Splitu su izloženi autorovi rani radovi.
U kolažima iz šezdesetih i sedamdesetih Peter pokazuje poseban entuzijazam za oblike i figure. Niti jedan od izloženih radova nema naziv, samo nekoliko ih je datirano a dio nije niti potpisan. Posložiti ih kronološki ili u njima pronaći neku drugu strukturu nemoguć je posao za kustosa. Izgleda kao da je umjetnik to ciljano htio izbjeći. Promatrač je tako potaknut da otkrije vlastiti narativ unutar radova.
Fascinantna karakterisitka Peterovih kolaža je konstantna igra između prepoznavanja i odvlačenja pažnje. Kako se promatrač približi radovima, na moment vjeruje da je prepoznao motiv koji se odmah gubi kako se promatračev fokus prebacuje na iduću točku. Ako ste vjerovali da sve znate, pred Peterovim radovima shvaćate da ništa ne znate.
Peter Mollet umro je 2011. Izlagao je u nekoliko galerija te na privatnim izložbama u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Grčkoj i Meksiku.

Autor teksta: Martin Kostezer

Primjedbe

Popularni postovi