Queering Saami u Staroj gradskoj vijećnici




Queering Saami višegodišnji je projekt koji su Elfrida Bergman i Sara Lindquist provodile u potrazi za queer osobama unutar tradicionalne i autohtone Saami populacije koja obitava na sjeveru Europe. Različitosti koje dobivaju na vidljivosti kroz ovaj projekt temelj su osnaživanju zajednice iz koje proizlaze. U sklopu Pride Weeka, u organizaciji queerANarchive splitska publika imala je priliku vidjeti izložbu nastalu kao rezultat ovog projekta. Na dva kata Stare gradske vijećnice u Splitu postavljene su portretne fotografije queer Saami osoba, zapisi njihovih osobnih svjedočanstava, knjiga koja je također nastala kao rezultat istraživanje te film.


Cilj projekta Queering Saami, pa tako i postavljanja ove izložbe u Splitu, je kroz refleksiju, debatu i društvenu promjenu ojačati ljudska prava. Projekt nam pomaže uspostaviti razumijevanje među ljudima, kako među Saami i ne – Saami osobama, tako i među LGBTQ i ne – LGBTQ osobama općenito. Polazna ideja s kojom autorice ulaze u projekt bila je da različitosti, ako su prepoznate i priznate, mogu osnažiti a ne oslabiti grupu. Specifični cilj projekta tako je ojačati Saami zajednicu i queer zajednicu, te ljude koji žive u njima. U smislu razumijevanja različitosti, njihova prepoznavanja i priznanja projekt Queering Saami komunicira i van okvira specifične kulture kojom se bavi.



Elfrida Bergman i Sara Lindquist djeluju kroz izdavačku kuću Qub Förlag registriranu u švedskom gradu Umeå. Svom radu pristupaju iz perspektive kritike društvenih normi te kombiniraju alate kulturne analize, metode etnografije i fotografiju. Vjeruju da subjektivno govori puno o društvu kao cjelini te da osobne priče mogu promijeniti svijet.

Izložbu je u Split doveo Kolektiv queerANarchive u partnerstvu s Queering Sápmi, Qub Förlag, Veleposlanstvom kraljevine Švedske i udrugom Rišpet, te uz financijsku pomoć Grada Splita i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba je održana u sklopu Split Pride tjedna te je otvorena 5. lipnja 2015. u Staroj gradskoj vijećnici. 




Primjedbe

Popularni postovi