queerANarchive na Platformatu

Godišnji program queerIZLOŽBI i queerRADIONICA ove godine započimamo u sklopu festivala nezavisne kulture Platforamt u Domu Mladih, Split. Festival se odvija od 29. travnja do 9. svibnja a queerANarchive u Split dovodi Helenja Janečić i Maja Marković.
Helena, autorica popularne Horny Dyke, održati će trodnevnu radionicu stripa od 4. do 6. svibnja. Autorica radionici pristupa sa stavom da svatko, bez obzira na crtačke sposobnosti, može nacrtati strip pa zato nema razloga da joj se ne pridružite.  Maja će 5. i 6. svibnja održati radionicu sitotiska na torbe i majice pod nazivom Sve moje majice priču pričaju.  Donesite svoju majicu i otisnite motive koje je Maja pripremila samo za Platformat. Obje radionice odvijaju se od 18h do 20h na gornjoj etaži galerije MKC-a.
Uz radionice i druženje s ove dvije zanimljive djevojke Platformat donosi i Heleninu izložbu novih autobiografskih stripove. Dogodovštine iz svakodnevnice autorice imat ćete priliku vidjeti na stripu izložbenom na gornjoj etaži galerije MKC. Otvaranje izložbe je u ponedjeljak, 4. svibnja u 20h.
Više o svakom programu u nastavku, a fotografije slijede nakon događanja.



queerRADIONICA - strip
Polaznici radionice upoznat će se sa procesom stvaranja stripa, od kreiranja likova do scenarija. Nije potrebno imati predznanje o stripovima, niti ikakve crtačke sposobnosti, zato što će se svi zadaci bazirati na jednostavnosti i originalnosti.

queerRADIONICA - sitotisak na majice i torbe
Sve moje majice pričaju priču dvodnevna je radionica sitotiska na kojoj će sudionici imati priliku otisnuti motive koje je pripremila Maja Marković na svoje majice. Sve što vam treba je majica koja vam dobro pristaje, za ostalo smo se pobrinuli mi. Ako pak nemate ni majicu, imat ćemo par cekera na kojima se isto možete otisnuti odabrani motiv. 

queerIZLOŽBA - Helena Janečić - Kratki posjet
Radovi Helene Janečić, bilo u mediju slikarstva, stripa ili glazbenog performansa, prepoznatljivi su po autoričinoj osjetljivosti na rodne asimetrije prisutne u društvu, kojima autorica pristupa iz queer pozicije. Referiranje na popularnu kulturu te autobiografski pristup prisutni su u autoričinom stripu od početka. Međutim dok su se raniji radovi izravno obračunavali sa patrijarhatom koji dominira u stripu kao mediju, ali i popularnoj kulturi općenito, te time bili bliži aktivističkom izričaju, u novijim radovima prevladava autobiografski moment. Brz, spontan i svjež mediji stripa danas autorici omogućava da nam približi vlastitu svakodnevnicu sa svim problemima na koje nailazi u njoj. S jedne strane to su i dalje situacije specifične za mladu lezbijku kao odnosi s njenom djevojkom ili pak krivi pogled koji dobiva kad kupuje muški remen ali s druge strane strip donosi svakodnevnicu u kojoj se može prepoznati velik broj mladih ljudi i van LGBTIQ zajednice. Od života s roditeljima nakon završenog studija, života s voljenom osobom, noćnih putovanja autobusom, odlaska u menzu ili u šoping. Upravo to spajanje queer narativa i narativa svima poznate svakodnevnice novi je doprinos autorice afirmaciji različitosti u društvu.
Helena Janečić je rođena 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti.
Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, Izražava se u različitim medijima od slikarstva i stripa do glazbenog performansa. Njeni stripovi uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Autorica je dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i nagrade 23. slavonskog biennala. 2009. njen rad je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
queerIZLOŽBE godišnji je program kolektiva queerANarchive koji kroz umjetničke radove i kustoske konecepte otvara diskurs o drugačijem u današnjem društvu. Program se realizira uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.
queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBTIQ zajednice bavi se partikularnostima queer kulture, kroz izložbene ali i edukativne programe koje provodi cilj mu je valorizacija i afirmacije queer kulture te formiranje i osnaživanje lokalne queer scene.

Izložba se otvara 4. svibnja u 20 h na gornjoj etaži galerije MKC-a, Dom mladih, Ulica Slobode 28, Split.
Otvorena je do 9. svibnja te se može razgledati svaki dan od 16 h do 21 h.

Kustos: Tonči Kranjčević Batalić
Dizajn: Nikola Križanac
Produkcija: queerANarchive
Donatori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split
Zahvale: Platforma Doma mladih, MKC



Sve programe organizira queerANarchive u suradnji s Platformom Doma mladih, uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.

Primjedbe

Popularni postovi