Mapiranje i arhiviranje

Gay plaže i štajge jedini su urbani lokaliteti s lgbt (zapravo samo gay) tradicijom u regiji (u užem smislu zona Splita, ali i cijele Dalmacije). Međutim, na kulturnim mapama ta mjesta nisu naznačena, osim rijetkih spomena u medijima ti urbani lokaliteti su nevidljivi. Njihovo postojanje na rubovima (geografski ali i kulturno – periferije i napuštene ruševne zone) urbanih sredina metafora je stanja same lgbt zajednice. Činjenica je da ovakvo stanje podržava i većina pripadnika iste zajednice.
Mapiranjem i arhiviranjem lokaliteta potvrdilo bi se njihovo postojanje te ih uključilo u kulturne mape suvremenih urbanih zona. Mape nastale na osnovu povezivanja individualnih iskustava s konkretnim lokalitetima definirale bi identitet istih. Priznatim kulturnim žarištima pridodala bi se nova, kao ravnopravna mjesta kulturne zajednice u kojoj egzistiraju. Arhiviranje, kao umjetnički a ne historiografski proces, doprinijelo bi na legitimnosti lokaliteta, kako među lgbt populacijom tako i šire. Bio bi otvoren put danjem razvoju lgbt lokaliteta i same zajednice. Lokacijama vezanim uz gay kulturu kroz mapiranje i arhiviranje bi bio priznat queer identitet; od mjesta u funkciji sadašnjeg poretka (funkcije manifestirane kroz diskreciju i društvenu nevidljivost) postale bi mjesta koja propituju mogućnosti suživota različitosti na određenom teritoriju.
Politički karakter projekta ne proizlazi iz samog obrađenog materijala, te cilj nije samo osvješćivanje lgbt zajednice i javnosti o njoj. U današnje doba brze izmjene urbanih pejzaža, cilj je, kroz ovaj primjer, kod svakog pojedinca razviti svijest o identitetima urbanih prostora te tako potaknuti na razmišljanje o mogućnostima očuvanja istih u budućim urbanim investicijama.
Za provedbu ovog projekta potrebna je suradnja svih zainteresiranih pripadnika lgbt zajednice te ostalih zainteresiranih. Premda su gore navedene lokacije isključivo vezane za mušku lgbt populaciju, svaki doprinos u smislu povećanja vidljivosti ženske lgbt zajednice više je nego poželjan. Cilj je prepoznati što više lokaliteta koji se mogu dovesti u vezu s postojanjem lgbt zajednice, te na osnovu iskustava pojedinaca na tim lokalitetima definirati identitet samog prostora. Prijedlog je da svoje priče o velikim ljubavima, nezaboravnim seksualnim susretima ili pak negativna iskustva koja imate, bilo iz današnjice ili prošlosti, u nekom obliku (tekst, fotografije, video…) uz obaveznu naznaku mjesta uz koje se vežu pošaljete kolektivu QUEERanARCHIVE.

Primjedbe

Popularni postovi