Lezbijski obilazak atenske prošlosi

U petak, 20. prosinca u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka u Domu mladih, Split, vodstvo autorica kroz postav, otvorit će se izložba Lezbijski obilazak atenske prošlosi. Autorice izložbe, Anni Simati i Maria F. Dolores iz Athens Museum of Queer Art, kroz afektivnu priču o lezbijskim barovima Atene iz 1980-ih bave se pitanjima mapiranja uspomena, queer i feminističkih arhiva grada, te osbonog i kolektivnog arhiviranja.




Ponekad politika zaboravlja iskustva koja svakodnevno doživljavaju lezbijke, queer, ntalika ili yinekaki osobe. Izložba "I Ntalikes ke ta Yinekakia tous" ("Lezbijski obilazak atenske prošlosti") umjetnica Anni Simati i Marie F Dolores, te odati počast dragocjenim tragovima lezbijskog postojanja. Izložba se temelji na svjedočanstvima posjetitelja lezbijskih barova i fotografijama iz njihovih privatnih albuma. Gradske karte Atene ponovo su iscrtane u skladu s lokacijama tih barova koji su ima neko vrijeme nestali iz urbanog krajolika. Prate ih suvremene fotografije tih povijesnih mjesta - kako izgledaju sada kada su oči kustosica uprte u njih. 

Ova izložba je afektivna priča o lezbijskim barovima 1980-ih koja se bavi pitanjima mapiranja uspomena, queer i feminističkih arhiva grada, te osobnog i kolektivnog arhiviranja. Zajedno s kustosicama čeznemo za erotskom podlogom koja omogućava postojanje politike, za željom prije no što ona postane identitet, za afektivnom mogućnosti trenutaka koji prelaze heteronormativnu i nacionalističku banalnost.

Izložba je otvorena do 27. prosinca, može se razgledati radnim danom od 20-24 sata.

Aktivnost se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Rad kolektiva podržava Zaklada Kultura nova. Aktivnost je partnerski program kolektiva queerANarchive, Koalicije udruga mladih i Platforme Doma mladih.

Aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Anni Simati studirala je povijest u Filozofskoj školi u Ateni. Na Egejskom sveučilištu upisala je postdiplomski studij za rod, kulturu i društvo u Lesvosu. Ondje od 2014. godine piše doktorat o ženskim maskulinitetima, o politici homoerotske želje i seksualne razlike žena. Bila je članica queer i feminističkih skupina te prve skupine AMOQA-a. Nedavno je objavljen njen znanstveno-fantastični kratki roman „Fair Frontier“ kojeg je izdao Queer Ink. Njene omiljene teme su politika želje, povijesnost rodnog i seksualnog identiteta i njihova povezanost s klasom i rasom.

Maria Mitsopoulou aka Maria F Dolores je vizualna umjetnica i performerica. Studirala je likovnu umjetnost na Sveučilištu Aristotelio u Solunu u Grčkoj te upisala magisterij na Studiju za vizualnu kulturu na Sveučilištu u Barceloni u Španjolskoj. Živi na relaciji između Barcelone, Berlina i Atene, gdje aktivno sudjeluje u queer feminističkim pokretima. Član je AMOQA-a od njegovih početaka te se pojavljuje pod raznim imenima, npr. alogono m , la c.u.l.o., la muestra marrana, transnoise, akelarre cyborg, Aphrodite project, Πρόκνη+Φιλομήλα.


qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i LGBT centra Split.

AMOQA (Atenski muzej queer umjetnosti) hibridni je prostor za istraživanje i promociju umjetnosti i studija o seksualnosti i rodu. U njemu se održavaju posebne večeri i festivali performansa, projekcije dokumentarnih filmova o rodnoj politici, kao i queer eksperimentalni filmovi, tehnološke radionice, predavanja o rodnim temama, queer glazbene svirke i još mnogo toga.
S muzejom je započeta i izrada LGBTQI+ arhiva, gdje se spajaju kolekcije, umjetnička djela, zini, intervjui, filmovi, fotografije itd., u pokušaju pronalaska kartografije grčkih LGBTQI+ pokreta. Trenutno je arhivski projekt predstavljen pretežito u formi prezentacija koje pričaju priču ili privremenih izložbi, ali nije usmjeren na održavanje zbirke, uglavnom iz sigurnosnih razloga.
AMOQA djeluje kao mjesto susreta za umrežavanje istraživača, umjetnika i aktivista koji rade na politici tijela, s ciljem stvaranja novih projekata te razmjenu ideja i misli. AMOQA funkcionira kao sigurna platforma koju aktivističke feminističke queer grupe koriste za sastanke i događaje.


Primjedbe

Popularni postovi