Poželjna fotografija. Diskrecija zajamčena.


queerANarchive donosi izbor oglasa u kojima su muškarci u osamdesetima tražili druge muškarce radi prijateljstva, veze i intimnih trenutaka, te vas poziva da odaberete oglas i na njega odgovorite svojim fotografijama. Crno-bijele kopije fotografija biti će uvrštene u izložbu koja se bavi memorijom gay kulture.  






U 2016. godini queerANarchive provodio je istraživanje o tome kako je nekada bilo biti gay osoba. Kako se nekada upoznavalo, gdje se družilo i tražilo seksualne i životne partnere otkrile su nam osobe čije sjećanje seže u godine prije devedesetih. Kroz istraživanje upoznali smo više osoba koje su nam ispričale svoja sjećanja i dali na uvid osobne arhive.  

Komunikacija putem pisama, koja su se češće slala na poste restante nego na kućnu adresu, bila je jedan od uobičajenih puteva za upoznati neku novu osobu. Sve je počinjalo objavljivanjem, ili javljanjem na oglas u časopisima. Oglasi muškaraca koji traže druge muškarce nalazili su se u časopisima kao Start, Erotika, Vruči Kaj i sl., u moru oglasa svih najrazličitijih sekusalnih želja. U oglasima se često traži i fotografija pa smo se posebno raspitali kakve su se fotografije slale. U većini slučajeva to su bile pristojne fotografije s ljetovanja ili obiteljskog albuma, premda neki od oglasa traže i slobodnije fotografije. Jedan od sugovornika pojasnio nam je da su se slobodnije fotografije rijetko slale jer za poslati fotografiju prvo ju je trebalo razviti u foto studiju, a kako su se najčešće slale fotokopije fotografija trebalo je otići i do fotokopirnice. Za većinu je to predstavljalo previše eksponiranja. Ipak, od drugog sugovornika saznajemo da se lica nisu skrivala. Razlozi su opet isti, fotokopirati fotografiju bez glave u najmanju ruku izazvalo bi čuđenje. Drugi razlog je bio i povjerenje. Dopisivanje je nekada trajalo mjesecima što je davalo određenu sigurnost u ozbiljnost osobe s druge strane.

S ciljem očuvanja memorije kolektiv queerANarchive producirat će izložbu koja će širu javnost upoznat s neposrednom poviješću gay zajednice. Temu komunikacije putem pisama predstavit ćemo samim oglasima i novoproizvedenim vizualnim materijalom koji obnavlja stare prakse. Koristit ćemo metode koje su se nekada koristile, analgna fotografija i njena nesavršena crno-bijela fotokopija. Pozivamo vas da se priključite projektu na način da odaberete oglas te na njega odgovorite svojim fotografijama. Očekujemo analogne fotografije, ali prihvaćamo i digitalne. Od sakupljenih fotografija napravit ćemo nesavršene crno-bijele fotokopije kako su to nekada muškarci radili te ih za potrebe izložbe skenirati i printat na foto papiru. Svoje fotografije možete poslati na e-mail adresu kolektiva – queerANarchive@gmail.com. Na istu adresu možete se javiti za dogovor oko preuzimanja fotografija koje su već printane, ali možete i zatražiti pomoć oko samo fotografiranja, na području Splita. Imamo jedan stari idiot aparat pa možemo uskočiti i napraviti autentičnu analognu fotografiju. Fotografije je poželjno poslati do 26. prosinca, ili se javiti na e-mail adresu do tog datuma za produženje roka.























Umjetničko istraživanje radnog naziva Starije queer osobe provodi kolektiv queerANarchive uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Grada Zagreba.

Primjedbe

Popularni postovi