qFEST - festival drugog i drugačijeg

Otvaranjem izložbe Kütmaan fotografa Bradleya Seckera u  subotu, 3. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu započeo je qFEST. Festival je to drugog i drugačijeg koji će do kraja mjeseca zainteresiranoj publici donijeti niz kulturno-društvenih programa kao što su radionice, filmske projekcije, druženja i klupski programi. Festival završava 24. lipnja after partijem splitskog pridea.PROGRAM

queerANarchive / Stara gradska vijećnica
3. - 10. lipnja / 09 - 21 sati / otvaranje 3. lipnja u 12 sati
qIZLOŽBA Bradley Secker: Kütmaan
Izložba donosi tri ciklusa fotografija Bradleya Seckera. U prvom pod nazivom Kütmaan autor portretira pojedince koji traže azil zbog vlastitog seksualnog i rodnog identiteta. Mr Gay Syria pak prati kroniku izbora istoimenog natjecanja u azilu u Turskoj. Syrian Nakba ciklus je fotografija koji prikazuje ključeve napuštenih domova izbjeglica kao simbole nade i sjećanja.  

queerANarchive / Galerija Praktika / Dom mladih
6., 8., 13., 15. lipnja / 18 sati
qRADIONICE Radionice queer fanzina
Kroz četiri radionice queer fanzina sudionici programa imat će priliku realizirati fanzin Lezbuk koji u formi školskog leksikona donosi lezbijske priče, te fanzin Manifest pederluka koji otkriva što to znači biti gej danas.

queerANarchive / Tiskara u Kockinoj garaži / Dom mladih
19., 21., 23. lipnja / 18 sati
qRADIONICE Radionica sitotiska
Radionica sitotiska sudionicima će pružiti osnovna znanja o tehnici sitotiska na tkaninama te dati mogućnost da otisnu motive kojima će pokazati vlastiti ponos na splitskom prideu.


queerANarchive & Internationa Queer and Migrant Film Festival / Beton kino / Dom mladih
15. lipnja / 20 sati
qFILM
Piscina (Leandro Goddinho, Njemačka/Brazil, 29’, 2016.)
Piscina je film koji prikazuje pokušaj Claudije da shvati povijest svoje bake. U tom poduhvatu ona upoznaje Marlene, stariju ženu koja je u praznom bazenu izgradila hommage vlastitom sjećanju.
Nasser (Melissa Martens, Nizozemska, 15’, 2016.)
Nizozemsko-marokansku trinaestogodišnjakinju Nassiru prijatelji zovu Nasser. Kad Nassira dobije svoju prvu menstruaciju njena majka smatra da je došlo vrijeme da se počne ponašati kao mlada žena, no osjeća li Nassira isto?
Scar Tissue (Nish Gera, Nizozemska/Belgija, 15’, 2017.)
Dok divlja građanski rat u Siriji, Sami je napustio svoj rodni grad Damask i sada živi u Amsterdamu. Nada se da će tamo izgraditi dom i otvoreno živjeti kao gej muškarac. Slučajan susret s Johanom vodi ga u dugu noć koja razotkriva sukobe dvaju svjetova.
Schleierhaft (Tim Ellrich, Austria,14’, 2016.)
Suočen sa seksualnošću svojih očeva Adel traži vlastitu toleranciju u jednom tradicionalnom svijetu.
*Filmovi se prikazuju na izvornom jeziku uz titlove na engleskom jeziku.

queerANarchive & Internationa Queer and Migrant Film Festival / Beton kino / Dom mladih
16. lipnja / 20 sati
qFILM Weg van de Kerk (Robin Vogle, Nizozemska, 54’, 2016.)

Klub chUrch u Amsterdamu mjesto je koje nudi slobodu i besprimjeran seks bez osude. Pomičući vlastite granice redatelj filma progovara o seksualnim identitetima, ne-monogamiji i povezivanju različitih svjetova.
*Film se prikazuje na izvornom jeziku uz titlove na engleskom jeziku.

Flomaster / Zvončac
17. lipnja / 16 - 21 sat
Floštilj
Društveni program udruge Flomaster i ovom prilikom nudi turnir u balotama, laštik, franje i praćku, dobru glazbu a možda i roštilj. Uz sve to na Floštilju promovirat će se i fanzin Lezbuk - leksikon lezbijskog života te kukičati Mreže 2017.

Bitcherin & Flomaster & queerANarchive & Queer Sport Split & Uzgon / Kockino dvorište / Dom mladih
23. lipnja / 18 - 24 sata
qDRUŽENJE Zvjerinjak
Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz uobičajenu glazbu, sitotisak, kukičanje, roštilj i osvježenja ovom prilikom donosi i promociju prve lezbijske web serije i fanzina u produkciji queerANarchivea.

Ujedinjena LGBTIQ scena / Đardin
24. lipnja / 17 - 22 sata / polazak povorke u 18 sati
Split Pride 2017
Ujedinjena splitska LGBTIQ scena organizira šesti po redu splitski pride i poziva sve građane i građanke da svojim prisustvom ih podrže.

Koalicija udruga mladih / Klub Kocka / Dom mladih
24. lipnja / 22 - 04 sata
Plesnjaq - Split Pride After Party

Redovni party za queer zajednicu i sve ljude dobre volje organizira se u Klubu Kocka i povodom splitskog pridea.

Primjedbe

Popularni postovi